Получение и характеристика антител к цитруллинированной аденозиндезаминазе при ревматоидном артрите - Карапетян, Л. Г. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Պեպտիդիլարգինինդեամինազի (ՊԱԴ) ընտանիքի ֆերմենտների ազդեցությամբ սպիտակուցներում հետտրանսլացիոն ձևափոխման արդյունքում արգինինի մնացորդները վերափոխվում են ցիտրուլինի: Ռևմատոլոգիայի կարևորագույն ձեռքբերումներից են արյան պլազմայում ցիտրուլինացված նոր սպիտակուցների՝ որպես աուտոհակածինի բացահայտումը և դրանց նկատմամբ առաջացած հակամարմինների գրանցումը: Այս առումով ցիտրուլինացված նոր սպիտակուցների հայտնաբերումը և հակամարմինների բնութագրումը կարող են ոչ միայն բարձրացնել ախտորոշման արդյունավետությունը, այլև թերապևտիկ կարևոր նշանակություն ունենալ: Այս աշխատանքում ցույց են տրված ռևմատոիդ արթրիտով հիվանդների սինովիալ հեղուկներից անջատված ցիտրուլինացված ադենոզինդեամինազի նկատմամբ հակամարմինների ստացումը և դրանց հնարավոր կիրառումը որպես ախտորոշիչ նոր միջոց: As a result of post-translational modification by enzymes of the peptidylarginine deiminase family, arginine residues in proteins are converted to citrulline by deamination. One of the most important discoveries in rheumatology is the detection of citrullinated proteins in the blood plasma of patients with rheumatoid arthritis and caracerization of anti-citrullinated protein antibodies to them. In this regard discovering of new citrullinated antigens and antibodies toward them could not only increase the specificity of diagnosis, but also open the new perspectives in therapy. In this work, antibodies from synovial fluid of patients with rheumatoid arthritis toward citrullinated adenosine deaminase were obtained and characterized with the aim of their possible use as a tool in various immune analyzes for diagnosis of the disease.
Keywords: Иммунология