Роль сверхмалых доз холина хлорида в изменении рефренсных диапазонов концентрации тиреотропного гормона гипофиза в сыворотке крови крыс при субклиническом гипотиреозе - Меликсетян, А. А.; Хачатрян, Т. С; Хачванкян, Д. К. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Աշխատությունը նվիրված է քոլին քլորիդի գերփոքր դոզաների ազդեցության ուսումնասիրությանը վահանաձև գեղձի պաթոլոգիա (ինչպիսին է ենթակլինիկական հիպոթիրեոզը) ունեցող երկամսյա առնետների արյան շիճուկում հիպոֆիզի տիրեոտրոփ հորմոնի կոնցենտրացիայի փոփոխությունների վրա: Օգտագործվել է իմունոֆերմենտային վերլուծության մեթոդը, որն ապահովում է ստացված արդյունքների բարձր ճշգրտություն և մանրամասնեցում: Թիրեոիդէկտոմիայից հետո փորձարարական կենդանիների բոլոր խմբերում նկատվել է ենթակլինիկական հիպոթիրեոզի դասական պատկեր, որն ուղեկցվում է արյան շիճուկում հիպոֆիզի տիրեոտրոփ հորմոնի մակարդակի կտրուկ աճով: Առնետների արյան մեջ քոլին քլորիդի գերփոքր չափաբաժինների ազդեցությունից հետո հիպոֆիզի տիրեոտրոփ հորմոնի կոնցենտրացիայի որոշակի անկում է նկատվել: Ինչպես պարզվեց, քոլին քլորիդի 10-17 Մ կոնցենտրացիայի օգտագործումն ունեցել է ավելի արտահայտված ազդեցություն, քան 10-14 Մ չափաբաժինը: The effect of ultra-low doses of choline chloride on the change of the concentration of hypophysis thyroid-stimulating hormone in the blood serum of two-month-old rats with subclinical hypothyroidism thyroid pathology was studied. The method of enzyme-linked immunosorbent assay was applied which provides high accuracy and specificity of the results obtained. In all groups of experimental animals after thyroidectomy, the classic picture of subclinical hypothyroidism was observed accompanied by a sharp increase in the level of thyroid-stimulating hormone in the blood serum. After exposure to ultra-low doses of choline chloride in the blood of rats, there was revealed slight decrease in the concentration of thyroid-stimulating hormone. As it turned out, the concentration of choline chloride 10-17 M causes a more pronounced effect compared to a dose of 10-14 M.
Keywords: Эндокринология