Прогностическое значение соотношения нейтрофилов/лимфоцитов при поражении вирусом папилломы человека - Арутюнян, А. Г.; Бегларян, Г. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Մարդու պապիլոմավիրուսային (ՄՊՎ) վարակների և արգանդի վզիկի քաղցկեղի միջև կապն առաջին անգամ ցուցադրվեց 1980-ականների սկզբին: Այդ ժամանակից ի վեր ՄՊՎ-ի և արգանդի վզիկի տափակ բջջային քաղցկեղի կապը դարձել է համատարածված գիտելիք: Ներկայումս արգանդի վզիկի քաղցկեղը կանանց շրջանում երրորդ ամենատարածված քաղցկեղն է: Բազմաթիվ ընթացիկ ուսումնասիրություններ կան, որոնք ՄՊՎ-ն դիտում են որպես լուրջ խնդիր զարգացող երկրներում: Գրականության հետագա ուսումնասիրության ընթացքում իրականացվել է գրականության տվյալների վերլուծություն` նվիրված մարդու պապիլոմավիրուսի ուսումնասիրությանը և նեյտրոֆիլ / լիմֆոցիտների հարաբերակցության փոփոխությանը (ՆԼՀ): Բանալի բառերը որոնվել են միջազգային և տեղական տվյալների բազաներում: Ընտրվել է թեմային առնչվող 37 աղբյուր: Բացահայտվել են բազմաթիվ մեխանիզմներ, որոնք զարգանում են օրգանիզմում ՄՊՎ-ի ազդեցությամբ: Պարզվել է նաև, որ ՆԼՀ-ն կարող է օգտագործվել որպես կանխատեսող կենսամարկեր երիտասարդ հիվանդների և արգանդի վզիկի բուժման հնարավոր ազդեցություն ունենալու հետ կապված հիվանդների մոտ՝ դրանց հետագա պտղաբերության և հղիության վրա: Ինչպես նաև նույնականացնելու հիվանդության կրկնվելու ավելի մեծ հավանականությունը և կանխելու հնարավոր կողմնակի ազդեցությունները: The link between genital human papilloma virus (HPV) infections and cervical cancer was first demonstrated in the early 1980s. Since then, the link between HPV and cervical squamous cell carcinoma has become well established. Nowadays cervical cancer is the third most common cancer in women. There are numerous up to date studies highlighting HPV as major problem in developing countries. In the following review the analysis of the literature data on HPV study and the change in this case, of neutrophils / lymphocytes (NLR) ratio was carried out. The keywords were searched in international and domestic databases. There were selected 37 sources relevant to the topic. Many mechanisms have been identified that develop in the body when affected by HPV infection. It was also found that NLR can be used as a prognostic biomarker for young patients and patients with the possible impact of cervical treatment on their subsequent fertility and pregnancy, as well as to identify patients with a higher likelihood of recurrence and to prevent possible side effects.
Keywords: Акушерство