The Recent War Against Karabakh: a Clash of Interests - Gasparyan, Տeda; Hayrapetyan, Zara (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Այս կամ այն տեսակետը հասցեատիրոջը պարտագրելու մեծ տարածում ունեցող միտումը այսօր արդեն նկատելի է հաղորդակցության գրեթե բոլոր ո֊ լորտներում, այդ թվում՝ լրատվամիջոցներում, և վերջին տարիներին իրականացված քննական ուսումնասիրությունների արդյունքները թույլ են տալիս ենթադրել, որ լրատվամիջոցները տեղեկատվության յուրօրինակ խողովակ են: Դրանք աշխարհում տեղի ունեցող նշանակալի իրադարձությունների մասին տեղեկատվություն հաղորդելով հանդերձ՝ մտաշահարկման (manipulation) տարբեր մեթոդների կիրառմամբ հաճախ խեղաթյուրում են փոխանցվող տեղեկատվության ընկալումը, նպատակադրվելով վերահսկել հասարակական կարծիքը: Սույն հոդվածը կոչված է բացահւսյտելու դարաբաղյան հակամարտության և 2020 թ. Լեռնային Ղարաբաղի ու նրա հայ բնակչության դեմ սանձազերծված ագրեսիայի վերաբերյալ ադրբեջանական լրագրողական մեկնաբանությունների անիրական ու հորինովի բնույթը: Մտաշահարկման և տարաբնույթ մտաշահարկային մարտավարությունների կիրառմամբ, ապարդյուն ջանքեր են գործադրվում Հայաստանի և հայ ժողովրդի իբր, ագրեսիվության գաղափարը քարոզելու և թուրք-ադրբեջանական իրական նկրտումները քողարկելու համար: Навязывание определенного взгляда на ту или иную проблему сегодня наблюдается практически во всех сферах коммуникации, в том числе и в СМИ. Данные проведенных за последние годы исследований позволяют предположить, что СМИ - это особый канал информации, который может не только информировать общественность о значимых событиях в мире, но и, искажая толкование этих событий, контролировать общественное мнение посредством различных манипулятивных приемов. Настоящая статья преследует цель представить ложные измышления и комментарии по карабахскому конфликту и войне 2020 года, нашедшие место в азербайджанских СМИ. Объектом исследования являются неточность и ошибочность фактов, основанных на журналистской интерпретации агрессивной войны, недавно развязанной против Нагорного Карабаха и его армянского населения. Используя различные манипулятивные тактики, азербайджанские массмедиа тщетно пытаются пропагандировать идею агрессии Армении и армянского народа, скрывая истинные турецкоазербайджанские устремления.
Keywords: Լրատվություն