К вопросу определения скорости опорожнения колонны жидкости из трубопровода при наличии насадка на его конце - Ащиянц, Э. П. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Рассматриваются вопросы опорожнения жидкости из напорного трубопровода постоянного диаметра с насадком на его конце. В результате исследований получены более общие аналитические зависимости для скорости опорожнения жидкости из трубопровода и рекомендуется графоаналитический метод определения времени опорожнения жидкости из трубопровода. Проведено сопоставление результатов расчета по полученным формулам с соответствующими экспериментальными данными. Դիտարկվում է հաստատուն տրամագծով ճնշումային խողովակաշարից կցափողի միջոցով հեղուկի դատարկման գործընթացը: Հետազոտությունների արդյունքում ստացված են ավելի ընդհանուր անալիտիկ կախվածություններ, որոնցով որոշվում է հեղուկի սյան արագության փոփոխումը դատարկման ընթացքում, և առաջարկվում է գծագրավերլուծական մեթոդ՝ խողովակաշարից հեղուկի սյան դատարկման ժամանակամիջոցը որոշելու համար: Անալիտիկ բանաձևերով կատարված հաշվարկների արդյունքները համեմատված են համապատասխան փորձարարական արդյունքների հետ: Issues on emptying the liquid from the pressure pipeline of a constant diameter and with a nozzle at its end are considered. As a result of investigations, more general analytical dependencies for the speed of emptying the liquid from the pipeline are obtained, and a graphical-analytical method for determining the empting speed of the liquid from the pipeline is recommended. A comparison of the research results according to the obtained formulas with the corresponding experimental data is carried out.
Keywords: Гидравлика; Гидротехника