Применение SolidWorks и ANSYS в исследовании напряженно-деформированного состояния конструкций - Хачатрян, Г. Г.; Симонян, С. О.; Верлинский, С. В. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Изучен рынок систем CAD/CAE, используемых в настоящее время при автоматизированном проектировании. Показано, что связка SolidWorks и ANSYS является одним из лучших на рынке решений для разработки конструкций устройств, оборудования, инструментов и проведения различных видов физических расчетов. Построена 3D-модель конструкции устройства в SolidWorks, исследованы возможности оптимизации и снижения его массогабаритных характеристик. Необходимые для моделирования данные были импортированы из SolidWorks в ANSYS через подсистему управления проектными данными (PDM − Product Data Management) с использованием формата IGES межпрограммного обмена. В ANSYS проведен динамический анализ напряженно-деформированного состояния конструкции. При помощи метода конечных элементов под воздействием вектора синусоидальных нагрузок найдены деформации модели и амплитудно-частотные характеристики в двух диапазонах частот (1...100 Гц и 100...1000 Гц), а также частоты собственных колебаний конструкции (частота резонанса). Ուսումնասիրվել է ներկայումս օգտագործվող CAD/CAE համակարգերի շուկան: Ցույց է տրվել, որ SolidWorks-ը և Ansys-ը հանդիսանում են շուկայում լավագույն լուծումներից մեկը սարքերի, սարքավորումների, գործիքների կոնստրուկցիաների նախագծման և տարբեր տեսակի ֆիզիկական հաշվարկների իրականացման համար: Կառուցվել է սարքի կոնստրուկցիայի 3D մոդելը SolidWorks-ում, ուսումնասիրել են օպտիմալացման և նրա զանգվածագաբարիտային բնութագրերը նվազեցնելու հնարավորությունները: Մոդելավորման համար անհրաժեշտ տվյալները SolidWorks-ից փոխանցվել են ANSYS տվյալների կառավարման ենթահամակարգի (PDM - Product Data Management) միջոցով՝ օգտագործելով միջծրագրային փոխանակման IGES ձևաչափը: ANSYS-ում իրականացվել է կոնստրուկցիայի լարվածադեֆորմացված վիճակի դինամիկ վերլուծություն: Վերջավոր տարրերի մեթոդով (ՎՏՄ) սինուսոիդալ բեռնվածությունների վեկտորի ազդեցության տակ հայտնաբերվել են մոդելի դեֆորմացիաները և ամպլիտուդահաճախականային բնութագրերը (ԱՀԲ) երկու տիրույթներում (1…100 Հց և 100…1000 Հց), ինչպես նաև կոնստրուկցիայի սեփական տատանումների հաճախականությունները (ռեզոնանսի հաճախականությունը)։ The market of CAD/CAE systems currently in use has been studied. It is shown that the combination of SolidWorks and ANSYS is one of the best solutions on the market for the development of device designs, equipment, tools and various types of physical calculations. A 3D model of the device design in SolidWorks is built, and the possibilities of optimization and reduction of its mass and size characteristics are investigated. The data required for modeling was transferred from SolidWorks to ANSYS via the Project Data Management (PDM) subsystem, using the IGES interprogram exchange format. The dynamic analysis of the stress-strain state of the structure is carried out in ANSYS. Using the Finite Element Method (FEM) under the influence of the vector of sinusoidal loads, the deformations of the model and its amplitude-frequency characteristics in two frequency ranges (1…100 Hz and 100…1000 Hz), as well as the natural oscillation frequency of the device (the resonance frequency) are found.
Keywords: Информатика