Հաէկ-ում ռիսկ-տեղեկացված ստուգումների իրականացման գործընթացի մշակումը - Խաչատրյան, Ա. Գ.; Կանեցյան, Գ. Ռ.; Գևորգյան, Ա. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Միջուկային բնագավառը Կարգավորող մարմինը ստուգումների իրականացման միջոցով հավաստիանում է, որ միջուկային տեղակայանքների շահագործումն անվտանգ է։ ՀՀ-ում ստուգումների իրականացման ռեսուրսների արդյունավետ օգտագործման և դրանով անվտանգության մակարդակի բարձրացման նպատակով մշակվել է ռիսկ տեղեկացված ստուգումների իրականացման գործընթաց։ Այն կազմվել է առկա գործընթացի տարբեր փուլերում ռիսկ - տեղեկացված մոտեցումների ներառման միջոցով։ Ստուգումների ճիշտ թիրախավորման և խախտումներն ըստ կարևորության դասակարգելու շնորհիվ՝ արդյունավետ կդառնա ստուգումների գործընթացում Կարգավորող մարմնի ռեսուրսների օգտագործումը։ Регулирующий орган ядерной сферы удостоверяется в безопасной эксплуатации ядерных установок посредством проведения инспекций. Разработан процесс проведения риск-информированных инспекций с целью эффективного использования инспекционных ресурсов Республики Армения и, как следствие, повышения уровня безопасности. Процесс составлен посредством внедрения риск-информированных подходов на разных этапах действующего процесса. Благодаря правильнуму определению инспекционных целей и классификации нарушений по важности, использование инспекционных ресурсов Регулирующего органа станет эффективным. The Regulatory body of the nuclear field is ensured by the safe operation of nuclear installations by means of performing inspections. A procedure to perform riskinformed inspections is developed aimed at making the use of inspection resources of RA efficient, and consqeuently, improving the safety level. The procedure is developed via introduction of risk-informed approaches in different phases of the current procedure. Due to the right targeting of inspections and the classification of inspection findings according to their significance, the use of inspection resources of the Regulatory body will become efficient.
Keywords: Էներգետիկա