Исследование процессов обжига молибденитовых концентратов и образования оксидов рения - Агбалян, С. Г.; Оганесян, А. М.; Симонян, В. А. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Изучено поведение рения при переработке молибдена и медно-молибденовых руд. Показано, что во время флотации рений в основном переходит в объемный сульфидный концентрат, а затем в молибденитовый концентрат. В процессе окислительного обжига молибденитового концентрата (550…6000C) имеющийся в нем рений образует соединения Re2O7, ReO3, ReO2, которые удаляются потоком газа из-за высокого давления пара. Эти оксиды поглощаются системой влажного пылеулавливателя и превращаются в растворы серной кислоты, которые являются источником извлечения рения. Источником извлечения рения также являются маточные растворы, получаемые при гидрометаллургической очистке обожженных остатков. Показано, что степень сублимации рения зависит от условий окислительного обжига и минеральной структуры концентрата. Так, при обжиге концентрата в много- подовых печах степень сублимации рения не превышает 50…60%, что объясняется вторичными реакциями, приводящими к образованию трудно летучих оксидов рения. Кинетические кривые окисления молибденитового концентрата, произведенного на Зангезурском медно-молибденовом обогатительном комбинате РА, были изучены в зависимости от температуры и времени, согласно которым скорости реакции очень высоки в течение первых 10 минут, после чего процесс замедляется и стабилизируется. Показано, что чем выше температура, тем быстрее протекают реакции. Ուսումնասիրվել է ռենիումի վարքը մոլիբդենային և պղնձամոլիբդենային հանքանյութերի վերամշակման ընթացքում: Ցույց է տրվել, որ ֆլոտացիայի ժամանակ ռենիումը մեծ մասամբ նախ անցնում է խմբակային սուլֆիդային խտանյութի մեջ, իսկ հետո՝ մոլիբդենի խտանյութ: Ստացված մոլիբդենիտային խտանյութի օքսիդացուցիչ բովման ժամանակ (550…6000C) նրա մեջ եղած ռենիումն առաջացնում է Re2O7, ReO3, ReO2 միացություններ, որոնք, շնորհիվ գոլորշու բարձր ճնշման, հեռացվում են գազային հոսքով: Այս օքսիդները, կլանվելով թաց փոշեկլանիչ համակարգի միջոցով և վերածվելով ծծմբաթթվային լուծույթների, հանդիսանում են ռենիումի կորզման աղբյուր: Ռենիումի կորզման աղբյուր են նաև բովման մնացորդների հիդրոմետալուրգիական վերամշակումից ստացված մայր լուծույթները: Ցույց է տրվել, որ ռենիումի սուբլիմացման աստիճանը կախված է այրման պայմաններից և խտանյութի հանքաբանական կառուցվածքից: Այսպես, բազմահատակային վառարաններում խտանյութի բովման ժամանակ ռենիումի սուբլիմացման աստիճանը չի գերազանցում 50…60%-ից, ինչը բացատրվում է երկրորդային ռեակցիաներով, որոնք հանգեցնում են դժվարցնդելի ռենիումի օքսիդների առաջացման: Ուսումնասիրվել են Զանգեզուրի պղնձամոլիբդենային կոմբինատի հարստացուցիչ ֆաբրիկայում արտադրվող մոլիբդենիտային խտանյութի օքսիդացման կինետիկական կորերը՝ կախված ջերմաստիճանից և ժամանակից, համաձայն որի ռեակցիաների արագությունները շատ մեծ են առաջին 10 րոպեների ընթացքում, որից հետո գործընթացը դանդաղում և կայունանում է: Ցույց է տրված, որ որքան բարձր է ջերմաստիճանը, այնքան մեծ են ռեակցիաների արագությունները: The behavior of rhenium is studied at recycling molybdenum and coppermolybdenum ores. It has been shown that rhenium mostly passes to bulk sulfide concentrate and then to molybdenum concenctrate during flotation. During oxidative baking of the obtained molibdenium concenctrate (550…6000C), rhenium forms Re2O7, ReO3, ReO2 compounds which are removed by the gas flow caused by the high vapor pressure. These oxides are absorbed by the wet dust absorbing system and converted into sulfuric acid solutions wiich are a source of obtaining rhenium. A source for obtaining rhenium are also mother solutions obtained from hydrometallurgical purification of the burnt residues. It has been shown that the rhenium sublimation degree depends on the oxidizing baking conditions and the concentrate mineralogical structure. Thus, the degree of rhenium sublimation of the baking of the concentrate in multi-storey ovens does not exceed 50… 60%, which is explained by secondary reactions, causing the formation of difficult-toevaporate rhenium oxides. The kinetic oxidation curves of the molybdenum concentrate produced in Zangezur copper-molybdenium enrichment plant were studied depending on temperature and time. According to the studies, the speed of the reactions is very high in the first 10 minutes after which it slows down and stabilizes. It has been shown that the higher is the temperature, the higher is the reaction speed.
Keywords: Металлургия