էներգետիկ անվտանգության հետազոտման առանձնահատկությունները RStudio ծրագրավորման համակարգում և դրա կառավարման մեթոդաբանության մշակման հիմնահարցերը (ՀՀ օրինակով) - Մինասյան Ս. Ա.; Շահբազյան Խ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
ՀՀ Էներգետիկ անվտանգության գնահատման մեթոդաբանության մշակման գործընթացում կարելի է առանձնացնել գնահատման հետևյալ տրամաբանական եղանակները՝ հիերարխիական, իրավիճակային, գործակցային և հիմնված ոլորտային մասնագետների գնահատականների վրա։ Նշված մեթոդների շարքում կարևոր նշանակություն ունի վիճակագրական մեխանիզմների կիրառման գործընթացի ուսումնասիրությունը։ Իրականացվել է RStudio ծրագրավորման համակարգում ՀՀ էլեկտրաէներգետիկական համակարգի անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշների կախվածության վերլուծություն, և առաջարկվել է ՀՀ էներգետիկ անվտանգության կառավարման մեթոդաբանություն։ В процессе разработки методологии оценки энергетической безопасности РА можно выделить следующие логические методы оценки։ иерархические, ситуационные, кооперативные и основанные на оценках отраслевых специалистов. В процессе изучения этих методов важное значение имеет использование статистических механизмов. В работе проведен анализ зависимости показателей, характеризующих безопасность энергосистемы РА в системе программирования Rstudio, и предложена методология управления энергетической безопасностью РА. In the process of developing a methodology for assessing the energy security of RA, the following logical methods for assessment can be distinguished: hierarchical, situational, cooperative based on the assessments of the branch specialists. In the process of studying these methods, it is important to use statistical mechanisms. The paper analyzes the dependence of indicators characterizing the security of the RA power system in the RStudio programming system and proposes a method for managing the RA energy security.
Keywords: Էներգետիկա