Ամրացնող ֆազի կողմնորոշումն ու արտադրանքի մեխանիկական հատկությունները որպես աշխատանքի երկարակեցության բարձրացման նախապայման - Աֆրիկյան, Տ․ Հ․; Պետրոսյան Հ. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Բերված է ճակատային կտրող մակերևույթներով հղկասկավառակների բաղադրությանը ներկայացվող կարևոր նախապայմանը՝ ալմաստային հատիկների կողմնորոշման նպատակով: Մետաղաթելքերի կողմնորոշումը տաք արտամղման գործընթացում կարևոր է նաև ստացված կոմպոզիտային նյութի ամրության բարձրացման տեսանկյունից: Երկու դեպքում էլ փոշեմետալուրգիան համարվում է կարևոր ուղղություն կամ մեթոդ բարձր մեխանիկական հատկությունների և աշխատանքի երկարակեցության ապահովման համար: Դա վերաբերում է ինչպես ալմաստային հղկասկավառակների ստացմանը, այնպես էլ մետաղալարերով (մետաղաթելքերով) ամրանավորված բարձրամուր կոմպոզիտային նյութերի մշակմանը: Լարերի դեֆորմացիայի ու կողմնորոշման ուսումնասիրությունները կատարվել են մոդելային նմուշների վրա, որոնց մետաղական հիմքը պղնձի փոշին է, իսկ ամրա- նավորող ֆազը՝ պողպատե լարերը: Բերված է մեխանիկական հատկությունների կախումը լարի ծավալային պարունակությունից տարբեր բանվորական ջերմաստիճանների դեպքում, որը բնորոշում է կոմպոզիտային նյութի աշխատանքի երկարակեցության նախապայմանը: Показаны возможные предварительные условия для композиции абразивных дисков с передними режущими поверхностями в процессе ориентирования алмазных зерен. Ориентация металлических волокон в процессе горячего выдавливания ускоряет процесс увеличения прочности получаемого композитного материала. В обоих случаях порошковая металлургия рассматривается как возможное направление или метод обеспечения высоких механических свойств и долговечности. Это касается как производства алмазных абразивных дисков, так и обработки высокопрочных композиционных материалов, армированных проволокой. Исследования деформации и ориентации проводов проводились на модельных образцах, в которых металлической основой является медная пыль, а армирующей фазой - стальные проволоки. Проведена зависимость механических свойств от объемного содержания проволоки для различных рабочих температур. Это то, что определяет предпосылку долговечности композитного материала. The possible preconditions for the composition of abrasive discs with front cutting, surfaces in the process of orienting the diamond grains are shown. The orientation of metal fibers in the hot extrusion process enhances the progress of increasing the strength of the resulting composite material. In both cases, powder metallurgy is considered as a possible direction or method for ensuring high mechanical properties and longevity. This applies to both the production of diamond abrasive discs and the processing of high-strength composite materials reinforced with wire. Deformation and orientation studies of wires were carried out on model samples where the metal base is copper dust, and the reinforcing phase is steel wires. The dependence of the mechanical properties on the volumetric content of the wire for different operating temperatures is given. This is what determines the precondition for the longevity of the composite material.
Keywords: Նյութագիտություն