Hsd90 (Ас200) մակնիշի չմետաղապատված և մետաղապատված ալմաստափոշիների կայունության, գրաֆիտացման և օքսիդացման գործընթացների հետազոտումը - Աղբալյան, Ս. Գ.; Պողոսյան, Խ. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Կատարվել է չինական արտադրության HSD90 մակնիշի չմետաղապատված և տիտանով պատված սինթետիկ ալմաստափոշիների, որոնք համապատասխանում են ԱՊՀ երկրների AC200 մակնիշավորմանը, կայունության, գրաֆիտացման և օքսիդացման գործընթացների հետազոտում օդում և արգոնի միջավայրում տաքացնելիս: Ցույց է տրվել, որ նշված մակնիշի սինթետիկ ալմաստային փոշիները տիտանով պատելուց հետո ձեռք են բերում հարվածային մեծ ամրություն և բարձր ջերմակայունություն հատկապես պաշտպանիչ միջավայրում: Ուսումնասիրվել է «ծածկույթ-կապակցանյութ» անցումային գոտում տեղի ունեցող ծածկույթի մետաղի (Ti) և կապակցանյութի կոմպոնենտների (Cu-Sn) փոխադարձ դիֆուզիայի գործընթացը, որի արդյունքում ապահովվում է անցումային շերտում ամուր կապ՝ նպաստելով կապակցանյութով ալմաստային հատիկների բռնողունակության մեծացմանը: Проведены исследования неметаллизированных и металлизированных синтетических алмазных порошков китайского производства марки HSD90 с покрытием титана, соответствующих маркировке AC200 стран СНГ, с целью изучения процессов стабилизации, графитизации, окисления при нагревании на воздухе и в среде аргона. Показано, что синтетические алмазные порошки этой марки приобретают высокую ударную вязкость и высокую термостойкость после металлизации титаном, особенно в защитной среде. Изучен процесс взаимной диффузии металла покрытия (Ti) связующих компонентов (Cu-Sn) в переходной зоне “покрытие-связка”, в результате чего создается проч- ная связь в переходном слое, способствующая увеличению прочности связки с алмазными зернами. The Chinese-made HSD90 non-metallized and metalized titanium-coated synthetic diamond powders, corresponding to the AC200 marking of the CIS countries are investigated to study the stabilization graphitization, oxidation processes when heated in the air and argon. It is shown that synthetic diamond powders of this grade acquire high impact strength and high thermal resistance after titanium metallization, especially in a protective environment. The process of mutual diffusion of the coating metal (Ti) of the binding components (Cu-Sn) in the “coating-bond” transition zone has been studied as a result of which a strong bond is created in the transition layer, which contributes to an increase in the strength of diamond grains.
Keywords: Նյութագիտություն