Հակաօքսիդանտային ֆերմենտների ակտիվությունը ռենտգենյան ճառագայթների ազդեցությանը ենթարկված C. guilliermondii NP-4 խմորասնկերում - Կարապետյան, Հ. Մ.; Անիկյան, Լ. Կ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հետազոտվել է ռենտգենյան ճառագայթների ազդեցությունը C. guilliermondii NP-4 խմորասնկերում կատալազ և սուպերօքսիդդիսմուտազ ֆերմենտների ակտիվության վրա ինչպես ճառագայթահարված, այնպես էլ հետճառագայթային վերականգնման ենթարկված բջիջներում: Ցույց է տրվել, որ ռենտգենյան ճառագայթների ազդեցությամբ խմորասնկային բջիջներում հարուցվում է օքսիդային սթրես, ընթանում են հարմարվողական ռեակցիաներ և բարձրանում են կատալազ և սուպերօքսիդդիսմուտազ ֆերմենտների ակտիվություններն այնպես, որ փոփոխվում է կատալազ/ՍՕԴ հարաբերությունն առաջինի օգտին: Исследовалось влияние ренгеновских лучей на активность ферментов каталазы и супероксидидисмутазы, как в облученных, так и подвергнутых пострадиационной репарации дрожжевых клетках C. guilliermondii NP-4. Показано, что в под влиянием рентгеновских лучей в дрожжевых клетках индуцируется окислительный стресс, протекают адаптивные реакции и стимулируется активность ферментов каталазы и СОД, повышается соотношение каталаз/СОД в пользу первого. We studied the effect of X-rays on the activity of catalase and superoxide dismutase enzymes in both the irradiated and post-radiation repaired yeast cells of C. guilliermondii NP-4. It was shown that under the influence of X-rays oxidative stress is induced in yeast cells, adaptive reactions occur and the activity of catalase and SOD enzymes is stimulated, and the ratio of catalase / SOD increases in favor of the first.
Keywords: Կենսաքիմիա; Մանրէաբանություն