Об обнаружении корейской востробрюшки Hemiculter Leucisculus (Basilewsky, 1855) (Cypriniformes, Cyprinidae) в реке Арпа (Армения) - Пипоян, С. Х.; Аракелян, А. С. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В р. Арпа, в окр. с. Арени обнаружен новый чужеродный для Армении вид рыб. На основании сравнения морфологических признаков определен его видовой статус – корейская востробрюшка Hemiculter leucisculus. Изучены морфологические признаки, особенности размножения и плодовитости данной рыбы в новых местах обитания. Предполагается, что корейская востробрюшка могла проникнуть в р. Арпа из р. Аракс, где была отмечена ранее. Учитывая экологическую пластичность и высокую плодовитость корейской востробрюшки, следует ожидать, что в скором времени она заселит и другие водоемы Армении. Արփա գետում՝ Արենի գյուղի հարակից տարածքներում, հայտնաբերվել է Հայաստանի համար նոր օտարածին ձկնատեսակ: Ձևաբանական հատկանիշների համեմատության հիման վրա պարզվել է, որ այդ ձկնատեսակը պատկանում է կորեական սրափորիկին Hemiculter leucisculus: Ուսումնասիրվել են նրա ձևաբանական և բազմացման առանձնահատկությունները, բեղունության ցուցանիշները բնակության նոր վայրում: Ենթադրվում է, որ կորեական սրափորիկը Արփա գետ է ներթափանցել Արաքս գետից, որտեղից նա նախկինում հայտնի էր: Հաշվի առնելով կորեական սրափորիկի էկոլոգիական ճկունությունն արտաքին միջավայրի պայմանների նկատմամբ և մեծ բեղունությունը՝ կարելի է սպասել, որ այս տեսակը շուտով կբնակեցնի Հայաստանի այլ ջրակալներ ևս: A new fish species, alien to Armenia, was discovered in the surroundings of Areni in the Arpa River. Based on the comparison of morphological characteristics, this species status was determined as a sharpbelly Hemiculter leucisculus. The morphological characteristics, characteristics of reproduction and fertility of this fish in new habitats have been studied. It is assumed that the sharpbelly could penetrate into the River Arpa from River Araks, where it had been noted earlier. Considering the ecological flexibility and high fertility of the sharpbelly, it is feasible to inhabit other freshwaters of Armenia soon.
Keywords: Рыбные ресурсы