Авифауна древней и средневековой Армении - Манасерян, Н. У.; Балян, Л. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Представлены итоги исследования остеологических остатков птиц из раскопок археологических памятников Армении, а также изображений птиц на наскальных рисунках и в декоративном искусстве. Глиняные и бронзовые статуэтки птиц, представленные в работе, имеют декоративное и культовое значение, а разнообразие форм указывает на их использование в качестве украшений святилищ и часовен, амулетов и др. Ներկայացված են թռչունների ոսկրաբանական նյութերի ուսումնասիրության արդյունքները, որոնք արտացոլված են պեղումներից հայտնաբերված ժայռապատկերներում և հնագույն դեկորատիվ արվեստում: Ուսումնասիրված կավե, քարե և բրոնզե արձանիկներն ունեն ինչպես դեկորատիվ, այնպես էլ պաշտամունքային նշանակություն, որոնց ձևային բազմազանությունը վկայում է դրանց որպես սրբավայրերի, մատուռների, հմայիլների համար զարդարանք օգտագործելու մասին: The current paper presents findings of osteological research of bird remains excavated from the archaeological sites of Armenia, and is also based on rock paintings and decorative art. The clay and bronze figurines of birds presented in this research have both decorative and totemic significance, and the variety of forms indicates their use in decorating sanctuaries and chapels, amulets and more.
Keywords: Палеозоология