Эколого-физиологические особенности некоторых редких видов гипсофильных растений Араратской равнины - Овакимян, Ж. О. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Для эколого-физиологических исследований было выбрано 6 редких гипсофильных видов: Salsola cana, Salsola tomentosa, Amberboa moschata, Centaurea erivanensis, Actinolema macrolema, Szovisia callicarpa, включенных в Красную книгу РА, которые растут в гипсофильный формации (Вохчаберд, Зовашен, Вардашен, Эребунийский хребет) Араратской равнины и на экспозиционном участке «Флора и растительность Армении» Ереванского ботанического сада. Определялись параметры водного режима растений (общая вода, водный дефицит), интенсивность транспирации и фотосинтеза. В результате проведенного исследования редких и исчезающих гипсофильных видов растений выявлены некоторые эколого-физиологические особенности, которые указывают на характер их адаптивной специализации к экстремальным климатическим и эдафическим условиям пустынь Араратской равнины. Էկոլոգաֆիզիոլոգիական ուսումնասիրությունների համար ընտրվել են ՀՀ Կարմիր գրքում գրանցված հետևյալ գիպսոֆիլ 6 հազվագյուտ բուսատեսակները. Salsola cana, Salsola tomentosa, Amberboa moschata, Centaurea erivanensis, Actinolema macrolema, Szovisia callicarpa, որոնք աճում են Արարատյան հարթավայրի գիպսոֆիլ բուսական համակեցություններում (Ողջաբերդ, Զովաշեն, Վարդաշեն և Էրեբունի պետական արգելոց) և Երևանի բուսաբանական այգու «Հայաստանի ֆլորա և բուսականություն» փորձարարական հողամասում: Որոշվել են բույսերի ջրային ռեժիմի ցուցանիշները (ընդհանուր ջուր, ջրային անբավարարություն), տրանսպիրացիայի և ֆոտոսինթեզի ինտենսիվությունը: Հազվագյուտ և վտանգված գիպսոֆիլ բուսատեսակների ուսումնասիրության արդյունքում պարզվել են որոշ էկոլոգաֆիզիոլոգիական առանձնահատկություններ, որոնք բացահայտում են այդ տեսակների հարմարվողականության բնույթը Արարատյան հարթավայրի անապատային էքստրեմալ կլիմայական և էդաֆիկ պայմաններում: For eco-physiological studies, 6 rare gypsophilous species were selected: Salsola cana, Salsola tomentosa, Amberboa moschata, Centaurea erivanensis, Actinolema macrolema, Szovisia callicarpa. These species are included in the Red Data Book of plants of RA. They are growing in gypsophilous formations (Vokhchaberd, Zovashen, Vardashen, Erebuni range) of Ararat plain and on the exposition plot «Flora and Vegetation of Armenia» of the Yerevan Botanical Garden. The parameters of the water regime of these species (water, water deficit), the intensity of transpiration and photosynthesis were determined. As a result of the study of these species, some ecological and physiological features were revealed, which indicate the nature of their adaptive specialization to the extreme climatic and edaphic conditions of the deserts of the Ararat plain.
Keywords: Ботаника