Задача дивергенции панели в сверхзвуковом потоке газа при учете поперечных сдвигов - Белубекян, В. М.; Геворкян, Г. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Представлены результаты исследования дивергентной устойчивости консольной панели-плиты в сверхзвуковом потоке газа. На основе теории пластин С. А. Амбарцумяна с учетом поперечных сдвигов исследованы случаи прямого обтекания (поток от свободного края панели) и обратного обтекания (поток от защемленного края панели) панели-пластинки. Показано, что в случае обратного обтекания панели учет поперечных сдвигов в основных соотношениях (в отличие от теории пластин Кирхгофа) так же, как и при прямом обтекании, может привести к потере дивергентной устойчивости панели-пластинки. Ներկայացված են գազի գերձայնային հոսքի մեջ կոնսոլային վահանակի սալիկի դիվերգենցիայի ստատիկ անկայունության ուսումնասիրության արդյունքները: Հիմք ընդունելով Ս. Ա. Համբարձումյանի սալերի տեսությունը, հաշվի առնելով լայնակի սահքերը՝ քննվել են վահանակ-սալիկի ուղիղ շրջհոսման (վահանակի ազատ եզրից հոսքի) և հակադարձ շրջհոսման (վահանակի ամրակցված եզրից հոսքի) դեպքերը: Ցույց է տրվում, որ վահանակ-սալիկի հակադարձ շրջհոսման դեպքում հիմնական հարաբերություններում լայնական սահքերի հաշվի առնելը, ի տարբերություն Կիրխհոֆի սալերի տեսության, կարող է հանգեցնել վահանակ-սալի դիվերգենցիալ անկայունության, ինչպես ուղիղ շրջհոսման դեպքում: This article proposes the results of a study of the divergent stability of a cantilever panel-plate in a supersonic gas flow. Based on the Ambartsumian’s theory of plates, taking into account the transverse shears, the cases of direct flow (flow from the free edge of the panel) and reverse flow (flow from the clamped edge of the panel) of the panel-plate were investigated. It is shown that in the case of reverse flow around the panel, taking into account the transverse shears in the basic relations (in contrast to the theory of Kirchhoff plates) can also lead to the loss of divergent stability of the panel-plate, as in the case of direct flow.
Keywords: Механика