Исследование гельминтофауны рыб реки Раздан в окрестностях г. Еревана - Оганесян, Р. Л.; Рухкян, М. Я. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Исследовали гельминтофауну рыб реки Раздан в окрестностях г. Еревана. В результате обследования 94-х экз. 7-ми видов рыб по общепринятой методике было зарегистрировано 7 видов гельминтов. Они были локализованы в полости тела, кишечнике и хрусталиках глаз рыб. Общая инвазированность рыб гельминтами составила 35 %. Определены экстенсивность и интенсивность инвазии рыб. Дан краткий сравнительный анализ инвазированности рыб гельминтами в различные годы. Ուսումնասիրվել է Հրազդան գետի ձկների հելմինթոֆաունան Երևանի շրջակայքում: Հետազոտվել է 7 տեսակի ձկների 94 առանձնյակ մակաբուծաբանության մեջ ընդունված մեթոդներով: Ձկների` հելմինթներով ընդհանուր վարակվածությունը կազմել է 35 %: Հետազոտության արդյունքում գրանցվել է հելմինթների 7 տեսակ: Դրանք տեղայնացված էին ձկների մարմնի խոռոչում, աղիներում և աչքի ոսպնյակում: Որոշվել են ձկների վարակվածության էքստենսիվությունը և ինտենսիվությունը։ Տրված է ձկների՝ տարբեր տարիների` հելմինթներով վարակվածության հակիրճ համեմատական վերլուծություն: The fish helminth fauna of Hrazdan River around Yerevan was studied. 94 specimens of 7 fish species from Cyprinidae Fam. were examined using the generally accepted method of parasitological autopsies. 7 species of the helminths were registered. They were localized in the body cavity, in the intestine and in the lens of the eye of the fish. The overall invasiveness of the fish by helminths was 35%. The extensivity and intensity of invasion were determined. The comparative analysis of fish invasion by helminths in different years is given.
Keywords: Рыбные ресурсы; Паразитизм