Use of Carbon Nanotubes in Medicine - Aroutiounian, V. M. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Углеродные нанотрубки (УНТ) широко используются для детектирования различных газов (в том числе в организме человек) в стоматологии, вирусологии и кардиологии. УНТ могут быстро попасть через дыхательные пути в легкие или опухоли, а затем быстро проникнуть и воздействовать на нервную, лимфатическую и кровеносную системы. УНТ обладают высоким потенциалом доставки лекарств из-за их трубчатой и волокнистой структуры. Лечение УНТ намного более эффективнее и успешнее, чем традиционные методы лечения рака легких. Меньшие размеры имели меньшую токсичность; кроме того, концентрация металлических примесей, таких как железо, не влияет на токсичность. Используя функционализацию, нанотрубки с большей длиной, большей шириной и большей кривизной частично могут быть получены с меньшей токсичностью. Многостеночные УНТ, функционализированные хитозаном, обладали меньшей токсичностью для здоровых клеток, был подтвержден больший противоопухолевый эффект. Углеродные нанотрубки теперь используются для эффективной доставки лекарств и с меньшей токсичностью в опухолевые клетки без повреждения здоровых клеток. Ածխածնային նանոխողովակները (ԱՆԽ) լայնորեն օգտագործվում են ատամնաբուժության, վիրուսաբանության և սրտաբանության մեջ տարբեր գազերի (այդ թվում ՝ մարդու մարմնում) հայտնաբերման համար: Ածխածնային նանոխողովակները (ԱՆԽ) շնչառական տրակտի միջոցով կարող են արագ մուտք գործել թոքեր կամ այլ ուռուցքներ, այնուհետև արագ թափանցել և ազդել նյարդային, ավշային և շրջանառու համակարգերի վրա: ԱՆԽ-ներն ունեն գլանային և թելքավոր կառուցվածքի բարձր թմրանյութերի մատակարարման ներուժ: ԱՆԽ-ները կարող են անվտանգ լինել դեղեր տեղափոխելիս: ԱՆԽ–ներով բուժումը շատ ավելի արդյունավետ և հաջող է անցնում, քան այս քաղցկեղի ավանդական բուժումն է: Ավելի փոքր չափերն ավելի քիչ թունավորություն ունեին: Բացի այդ, երկաթի նման մետաղական խառնուրդների կոնցենտրացիան չի ազդում թունավորության վրա: Ֆունկցիոնալացման միջոցով ավելի մեծ երկարությամբ, ավելի լայնությամբ և ավելի մեծ կորությամբ նանոխողովակներ մասամբ կարելի է ձեռք բերել ավելի քիչ թունավորությամբ: Խիտոսանով ֆունկցիո-նալացված բազմապատային ԱՆԽ-ներն ավելի քիչ թունավորություն ունեին առողջ բջիջների համար, և հաստատվեց ավելի մեծ հակա-ուռուցքային էֆեկտ: Այնպես որ ԱՆԽ-ներն այժմ արդյունավետ օգտագործվում են դեղորայքի առաքման ուռուցքային բջիջների համար՝ առանց թունավորության և առողջությանը վնասելու:
Keywords: Բժշկագիտություն; Առողջապահություն; Բժշկություն