Պլաստիկ թափոնների վերամշակման լոգիստիկ շղթայի ձևավորման ուղիները ՀՀ-ում - Դեթլոֆֆ, Մարո (ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն)
Վերջին տարիներին պլաստիկ նյութերը գրավել են արտադրական արդյունաբերությունը. բազմաթիվ ապրանքներ արտադրվում են պլաստիկ նյութերից, որի հետևանքով արտադրված պլաստիկական արտադրանքները շարունակում են ավելացնել թափոնների քանակը, ուստի անհրաժեշտ է իրականացնել այդ թափոնների պատշաճ կառավարում և հեռացում: Զարգացող տնտեսություն ունեցող երկրներում, մասնավորապես, ՀՀ-ում հակադարձ լոգիստիկայի կիրառման և պլաստիկ թափոնների վերամշակման հետ կապված անհրաժեշտ է ներդնել գործուն մեխանիզմներ՝ հաշվի առնելով զարգացած տնտեսություն ունեցող երկրների փորձը այդ ոլորտում: Հակադարձ լոգիստիկ համակարգերը պետք է կենտրոնանան պլաստիկ կոշտ թափոնների վերականգնման և վերամշակման գործում շահագրգիռ կողմերի ինտեգրման վրա: Այս առումով հոդվածում հիմնավորվում է պլաստիկ թափոնների լոգիստիկ շղթայի կառավարման անհրաժեշտությունը, դիտարկվում են ՀՀ-ում դրանց վերամշակման կառավարման ներկայիս վիճակը, առաջարկվում են ՀՀ-ում պլաստիկ թափոնների կառավարման մարտահրավերները հաղթահարելու և դրանց վերամշակման լոգիստիկ շղթայի կատարելագործման ուղիներ: В последние годы пластиковые материалы захватили обрабатывающую промышленность, многие изделия изготавливаются из пластмассы, в результате чего пластмассовые изделия продолжают увеличивать количество отходов, поэтому необходимо правильно управлять и утилизировать эти отходы. В странах с развивающейся экономикой, в частности в РА, необходимо внедрять эффективные механизмы использования обратной логистики и обработки пластиковых отходов с учетом опыта стран с развитой экономикой в этой сфере. Системы обратной логистики должны быть сосредоточены на интеграции заинтересованных сторон в переработку твердых пластиковых отходов. В связи с этим в статье обосновывается необходимость управления логистической цепочкой пластиковых отходов, рассматривается текущее состояние их управления отходами в РА, а также предлагаются пути преодоления проблем управления пластиковыми отходами в Армении и улучшения логистической цепочки их переработки. In recent years, plastic materials have taken over the manufacturing industry. Many products are made of plastics, as a result of which plastic products continue to increase the amount of waste, so it is necessary to manage and dispose of this waste properly. In countries with developing economies, particularly in RA, it is necessary to introduce effective mechanisms for the use of reverse logistics and plastic waste recycling, taking into account countries with developed economies in this field. Reverse logistics systems should focus on integrating stakeholders in plastic solid waste recycling. In this regard, the article substantiates the need for plastic waste logistics chain management, considers the current state of their waste management in RA, and suggests ways to overcome the challenges of plastic waste management in Armenia and improve the logistics chain of their recycling.
Keywords: Տնտեսագիտություն