Ամերիկյան անկյան գործառույթների սոցիոլոգիական և վիճակագրական վերլուծություն տեղեկատվական տեխնոլոգիաների օգնությամբ - Պետրոսյան, Գոհարիկ; Վիրաբյան, Համլետ; Շահբազյան, Լիլիթ (ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն)
Երկրում արագ տեղի ունեցող հասարակական, տնտեսական, տեխ-նիկական փոփոխություններն իրենց հետքն են թողնում հասարակության յուրաքանչյուր անդամի վրա, ինչպես նաև նրանց ճաշակի, սպասումների և պահանջների վրա: Երևանի Ամերիկյան կենտրոնի այցելուները նույնպես բա-ցառություն չեն: Խիստ կարևորվում է մանրամասն վերլուծության անհրաժեշտությունն` ըստ այցելուների պահանջի և մոտեցման: Որպեսզի բարելավվի և տարածում գտնի ծառայությունների հետաքրքրությունների ոլորտը, անհրաժեշտ է զարգացնել և բարձրացնել Ամերիկյան Անկյան ճանաչելիության հարցը և ընդգրկել ավելի շատ այցելուներ: Նշված նպատակով առաջարկվել է հարցում կատարել և մոնիտորինգ անցկացնել Ամերիկյան Անկյունից օգտ-վողների շրջանակներում՝ իրականացնելով գործող ծրագրերի և ծառայությունների սոցիալական վերլուծություն: Հարցմանն ընդհանուր առմամբ մասնակցել է շուրջ 550 մարդ: Վերլուծությունները բացահայտում են շահագրգիռ և ոչ շահագրգիռ անձանց մոտեցումը Երևանի Ամերիկյան Անկյան նկատմամբ, ինչպես նաև` տարածքի, ռեսուրսների, գործունեությունների, ծրագրերի, ծառայությունների, տեխնիկական սարքավորումների և անձնակազմի նկատմամբ տրամադրվածությունը: Բացի այդ` կատարված վերլուծություններն օգտակար են ընթացիկ գործունեության արդյունավետությունը գնահա-տելու համար, ինչպիսիք են` խմբակները, դասընթացները, հանրային լսումները և տարբեր հանդիպումները։ Происходящие в обществе быстротечные изменения ведут за собой экономические, общественные, технические изменения, которые влияют на всех членов нашего общества, включая потребности, требования и ожидания. Посетители Ереванского Американского центра не являются исключением. Исходя из этого появилась необходимость тщательного анализа потребностей и интересов посетителей. Для улучшения качества предоставляемых услуг, повышения узнаваемости Американского уголка и привлечения новых пользователей были использованы эффективные, научно-обоснованные средства анализа. С этой целью был проведен опрос и мониторинг посетителей Американского уголка в рамках реализуемых программ и специальных социальных анализирующих служб. В этом опросе приняли участие в общей сложности 550 человек. Анализ помог понять отношения заинтересованных и незаинтересованных лиц к Ереванскому Американскому уголку, понять отношение к деятельности организации, а также интерес к предоставляемым программам, службам, техническим средствам, ресурсам. В дальнейшем данное исследование поможет оценить результативность текущих работ, таких, как кружки, уроки, общественные слушания и разные встречи и т.д. Rapid social, economic, technological changes in society leave their mark on each of its member; alter their tastes, expectations and needs. The visitors of the Yerevan American Corner are not an exception. Thus, a necessity for a detailed analysis of the visitors' demands and behaviour arises to amend or expand the realm of the service, raise the popularity of the Corner, and attract more visitors. With this purpose, we offer to conduct polls and interviews among users of the American Corner to do a specific social analysis of programs and services. Overall, 550 people will take part in the survey. The analyses will help understand patrons' attitude, non-patrons and random visitors towards the Yerevan American Corner (its space, resources, activities, projects, services, technical devices, and staff). It will also help to evaluate the effectiveness of current activities and services, such as clubs, courses, public talks and various meetings.
Keywords: Սոցիոլոգիա