Express Analysis of Inorganic Substances of Unknown Origin - Gharajyan, Suren (ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն)
Any chemical experiments and analyzes take up most of the time from all the work of scientists. Any laboratory worker can mix and dissolve reagents. Still, some studies and experiments must repeat the same actions many times while maintaining the accuracy of the proportions of the reagents. All these processes require repeating the same steps with a slight difference in the variables. Fortunately, modern instrumental methods of chemical analysis come to the rescue today. They are highly accurate, based on the latest principles of contemporary science, but they require modern equipment and highly specialized service personnel. The work of the laboratory staff is based on the analysis of the received samples of raw materials, products and materials. At the same time, working in a chemical laboratory can be hazardous, and certain standards and requirements for equipment and reagent storage have been developed to protect personnel. Therefore, to achieve the best results, it is necessary to make substantial financial and labour-intensive investments in chemical laboratories. This is fully justified in a number of forensic laboratories and in innovative research laboratories, where each study is unique and often has several legal implications. However, a large number of chemical laboratories carry out routine work daily. A fully equipped chemical laboratory allows you to study the properties of individual substances and materials, to observe the course of the interaction of reagents. The main task of the employees of chemical laboratories is to create and implement express methods for the analysis of samples, which make it possible to control the quality in the "field" conditions. Work is constantly underway to speed up the preparation of samples for research, screening methods of analysis are being introduced. These laboratories require daily rapid tests that can be performed quickly and inexpensively. Using relatively inexpensive chemical reagents, the simplest physicochemical, colour, and other tests presented in the 54 article, the laboratory will efficiently and rapidly complete its daily task while avoiding expensive equipment. We hope that this work will be helpful, especially for environmental and chemical laboratories with limited resources and factory and various industrial labo-ratories, because as a result, both material resources and, most importantly, time are saved. Ցանկացած քիմիական փորձ և վերլուծություն խլում է գիտնականների ամբողջ աշխատանքային ժամանակի մեծ մասը: Իրականում լաբորատորիայի յուրաքանչյուր աշխատակից կարող է ստանալ խառնուրդներ և լուծել ռեակտիվները, սակայն հաճախ որոշ ուսումնասիրությունների և փորձերի համար անհրաժեշտ է բազմիցս կրկնել նույն գործողությունները՝ պահպանելով ռեակտիվների համամասնությունների ճշգրտությունը: Այս բոլոր գործընթացները պահանջում են նույն գործողությունների կրկնություն՝ փոփոխականների փոքր տարբերությամբ: Բարեբախտաբար, այսօր օգնության են հասնում քիմիական վերլուծության ժամանակակից գործիքային մեթոդները: Դրանք խիստ ճշգրիտ են՝ հիմնված ժամանակակից գիտության նորագույն սկզբունքների վրա, բայց դրանց համար անհրաժեշտ է ժամանակակից սարքավորում և բարձր մաս-նագիտացված սպասարկող անձնակազմ: Լաբորատորիայի անձնակազմի աշխատանքը հիմնված է հումքի, արտադրանքի և նյութերի ստացված նմուշների վերլուծության վրա: Միևնույն ժամանակ քիմիական լաբորատորիայում աշխատելը կարող է վտանգավոր լինել, և անձնակազմի պաշտպանության համար պարբերաբար մշակվում են սարքավորումների և ռեակտիվների պահեստավորման որոշակի ստանդարտներ և պահանջներ: Ուստի լավագույն արդյունքի հասնելու համար անհրաժեշտ են հսկա-յական ֆինանսական և այլ աշխատատար ներդրումներ կատարել քիմիական լաբորատորիաներում: Դա լիովին արդարացված է մի շարք դատաբժշկական, դատաքիմիական լաբորատորիաներում, ինչպես նաև նորարարական հետազոտական լաբորատորիաներում, որտեղ յուրաքանչյուր ուսումնասիրություն եզակի է և հաճախ ունի մի շարք իրավական հետևանքներ: Այնուամենայնիվ, մեծ թվով քիմիական լաբորատորիաներ ամեն օր սովորական աշխատանք են իրականացնում: Լիովին հագեցած քիմիական լաբորատորիան թույլ է տալիս ուսումնասիրել առանձին նյութերի և դրանց խառնուրդների հատկությունները, դիտել ռեակտիվների փոխազդեցության ընթացքը: Քիմիական լաբորատորիաների աշխատակիցների հիմնական խնդիրը նմուշների վերլուծության համար էքսպրես մեթոդների մշակումն ու ներդրումն է, որոնք հնարավորություն են տալիս իրականացնելու որակի կառավարում՝ «դաշտային» պայմաններում: Մշտապես աշխատանքներ են տարվում հետազոտության համար նմուշների պատրաստումն արագացնելու ուղղությամբ, ներդրվում են վերլուծության սկրինինգային մեթոդներ: Այս լաբորատորիաները պահանջում են ամենօրյա արագ թեստեր, որոնք պետք է լինեն էժան, հավաստի և իրականացվեն հնարավորինս կարճ ժամանակում: Օգտագործելով համեմատաբար էժան քիմիական ռեակտիվները, հոդվածում ներկայացված ամենապարզ ֆիզիկաքիմիական, գունավոր և այլ թեստերը, լաբորատորիան շատ արագ և արդյունավետորեն կիրականացնի իր ամենօրյա խնդիրը՝ միևնույն ժամանակ խուսափելով թանկարժեք սարքավորումների օգտագործումից: Հուսով ենք, որ այս աշխատանքը օգտակար կլինի հատկապես սահմանափակ ռեսուրսներ ունեցող, բնապահպանական և այլ քիմիական լաբորատորիաների, ինչպես նաև գործարանային և արդյունաբերական տարբեր լաբորատորիաների համար, քանի որ արդյունքում խնայվում են և´ նյութական ռեսուրսները, և´ ժամանակը, որ ամենակարևորն է: Любые химические эксперименты и анализы отнимают большую часть времени от всей работы ученых. На самом деле любой лаборант может смешивать и растворять реагенты, но для некоторых исследований и экспериментов необходимо многократно повторять одни и те же действия, сохраняя точность пропорций реагентов. Все эти процессы требуют повторения одних и тех же действий с небольшой разницей в переменных. К счастью, сегодня на помощь приходят современные инструментальные методы химического анализа. Они обладают высокой точностью, основаны на новейших принципах современной науки, но требуют современного оборудования и высокоспециализированного обслуживающего персонала. Работа сотрудников лаборатории основана на анализе полученных образцов сырья, продуктов и материалов. В то же время работа в химической лаборатории может быть опасной, и для защиты персонала постоянно разрабатываются определенные стандарты и требования к оборудованию и хранению реагентов. Поэтому для достижения наилучших результатов необходимо делать огромные финансовые и трудозатратные вложения в химические лаборатории. Это полностью оправдано в ряде лабораторий судебной экспертизы, а также в инновационных исследовательских лабораториях, где каждое исследование уникально и часто имеет ряд юридических последствий. Однако большое количество химических лабораторий ежедневно выполняют рутинную работу. Полностью оборудованная химическая лаборатория позволяет изучать свойства отдельных веществ и материалов, наблюдать за ходом взаимодействия реагентов. Основная задача сотрудников химических лабораторий - создание и внедрение экспресс-методов анализа проб, позволяющих контролировать качество в «полевых» условиях. Постоянно ведется работа по ускорению подготовки проб к исследованиям, внедряются скрининговые методы анализа. В этих лабораториях требуются ежедневные экспресс-тесты, которые можно проводить быстро и недорого. Используя относительно недорогие химические реактивы, простейшие физико-химические, цветовые и другие тесты, представленные в статье, лаборатория очень быстро и эффективно выполнит свою повседневную задачу, избегая при этом использования дорогостоящего оборудования. Надеемся, что эта работа будет полезной, особенно для экологических и химических лабораторий с ограниченными ресурсами, а также для заводских и различных промышленных лабораторий, потому что в результате экономятся как материальные ресурсы, так и, самое главное, время.
Keywords: Molecular and Cellular Biology