Risk Assessment of Trans-fatty Acids Intake through Consumption of Dairy and Sausage Products in Yerevan - Stepanyan, Seda; Beglaryan, Meline; Pipoyan, Davit (ՀՀ ԳԱԱ Գիտակրթական միջազգային կենտրոն)
The study aims to assess the content of trans fatty acids (TFA) present in dairy and sausage products sold in Yerevan and conduct a dietary exposure assessment. Food consumption data has been collected using a food frequency questionnaire. TFA contents have been determined using gas chromatography. Daily intake values of TFA for studied food products range from 0.004% to 0.246% of total energy intake. Although none of the TFA intake values exceeds the WHO recommended limit (≤ 1E%), average daily TFA intake through consumption of dairy and sausage products makes 45% of the recommended level. Therefore, further investigation needs to be done to cover other food products that contain TFA. Սույն հետազոտության նպատակն է գնահատել տրանսճարպաթթուների (ՏՃԹ) պարունակությունը Երևանում իրացվող կաթնամթերքում և երշիկեղենում և իրականացնել սննդակարգային ներգործության գնահատում: Սննդամթերքի սպառման վերաբերյալ տվյալները հավաքագրվել են սննդի սպառման հաճախականության հարցաթերթի միջոցով: ՏՃԹ պարունակությունը որոշվել է գազային քրոմատոգրաֆիայի միջոցով: ՏՃԹ օրական ընդունման արժեքները տատանվում են ընդհանուր էներգիայի 0.004% -ից մինչև 0.246% -ի սահմաններում: Թեպետ ՏՃԹ օրական ընդունման արժեքներից ոչ մեկը չի գերազանցում ԱՀԿ-ի կողմից առաջարկած շեմը (≤ 1E%), կաթնամթերքի և երշիկեղենի սպառման դեպքում ՏՃԹ օրական միջին ընդունումը կազմում է թույլատրելի շեմի 45%-ը: Անհրաժեշտ է իրականացնել հետագա ուսումնասիրություն` ներառելով ՏՃԹ պարունակող այլ մթերքներ: Целью данного исследования является оценка содержания трансжирных кислот (ТЖК), присутствующих в молочных и колбасных продуктах, продаваемых в Ереване, и оценка их воздействия на пищевой рацион. Данные о потреблении пищевых продуктов были собраны с использованием вопросника о частоте приема пищи. Содержание ТЖК определяли с помощью газовой хроматографии. Значения суточного потребления ТЖК варьировались от 0.004% до 0.246% от общего количества энергии. Хотя ни одно из значений суточного потребления ТЖК не превышает рекомендованный ВОЗ предел (≤ 1E%), при потреблении молочных ս колбасных продуктов среднесуточное потребление ТЖК составляет 45% допустимого порога. Поэтому необходимо провести дальнейшее исследование, охватывающее другие пищевые продукты, содержащие ТЖК.
Keywords: Ecology