Աղստև գետի ավազանում 2020 թվականի մայիսին դիտված գարնանային վարարումների առավելագույն ելքերի ձևավորման հիդրոօդերևութաբանական պայմանների վերլուծությունը - Միսակյան, Ա. Է.; Առաքելյան, Ա. Ա.; Սուրենյան, Գ. Հ.; Ազիզյան, Հ. Հ. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հոդվածում վերլուծվել են Աղստեւ գետի ավազանում 2020 թվականի գարնանային վարարումների առավելագույն ելքերի ձեւավորման հիդրոօդերեւութաբանական պայմանները, որոնք դիտվել են մայիսի 10-11-ին եւ գետինհ արող տարածքներում առաջացրել են հեղեղումներ: Այդ օրերին դիտված շարունակական հորդառատ տեղումները, ինչպես նաեւ գետում արդեն իսկ ջրի բարձր ելքերը նպաստավոր պայմաններ են ստեղծել գետերում ջրի անբարենպաստ եւ վտանգավոր ելքերի ձեւավորման համար, որոնք, համեմատած վերջին տարիներին դիտված առավելագույն ելքերի հետ, զգալի բարձր են եղել: В статье проанализированы гидрометеорологические условия формирования максимальных расходов воды весенних половодий в бассейне реки Агстев в 2020г., которые наблюдались 10-11 мая и вызвали затопление на прилегающих к реке территориях. Наблюдавшиеся в эти дни продолжительные проливные дожди, а также и без того высокий расход воды в реке создали благоприятные условия для формирования неблагоприятных и опасных расходов воды в реках, которые значительно превышали максимальные расходы, наблюдавшиеся в последние годы. In this article the hydrometeorological conditions of the formation of the maximum water discharges of spring floods in the Aghstev river basin in 2020 were analyzed. These maximum discharges were observed on May 10-11 and caused flooding in the territories adjacent to the river. The continuous heavy rains observed in those days, as well as the already high water discharges in the river, created favorable conditions for the formation of unfavorable and dangerous water discharges in the rivers, which were significantly higher than the maximum discharges observed in recent years.
Keywords: Հիդրոօդերևութաբանություն