Volcano-tectonic seismicity in continental collision zone: earthquake swarms in Gegham volcanic ridge (Republic of Armenia) - Sargsyan, L. S.; Meliksetian, Kh. B.; Metaxian, J-P.; Levonyan, A. F.; Grigoryan, E. S.; Toghramadjian, N.; Navasardyan, G. Kh.; Manucharyan, D. A.; Gevorgyan, M. R.; Harutjunyan, K. A. (ՀՀ ԳԱԱ)
In recent years, the rapid development of temporary as well as permanent seismic and GPS geodynamic monitoring networks in Armenia has facilitated the study of deformational processes in volcano-tectonically active regions in the Arabia-Eurasia continental collision zone. In this study, we analyze five seismic swarms which occurred from 2014-2018 within a dense cluster of Upper Pleistocene-Holocene monogenetic volcanoes and active faults in the Gegham Ridge Area of Armenia. No mainshocks have been identified in these earthquake swarms, which are distinguished by frequent occurrences within relatively short time spans. Recorded data was used to improve the location accuracy and to understand the current state of the stress field in the area. We investigate possible links between these earthquake swarms and active magmatic or geothermal processes. Such studies of earthquake swarms in the Gegham Volcanic Ridge area further our understanding of the relationship between tectonic and volcanic processes, in turn contributing to the assessment of volcanic hazards for this area. Beyond natural hazard assessment, the volcanically young Gegham Ridge also holds great potential as a geothermal energy source. Thus, our interdisciplinary research yields diverse outcomes, spanning scientific, environmental, and energy applications. Հայաստանում վերջին տարիներին ժամանակավոր, ինչպես նաև մշտական սեյսմիկ և GPS գեոդինամիկ մոնիթորինգային ցանցերի արագ զարգացումն ու լայն տարածումը մեծ դեր ունեցան Արաբական և Եվրասիական մայրցամաքային սալերի բախման գոտում հրաբխա-տեկտոնական ակտիվ պրոցեսների ուսումնասիրությունների համար: Այս աշխատանքում իրականացվել են Գեղամի հրաբխային լեռնաշղթայի տարածքում տեղի ունեցած հինգ սեյսմիկ պարսերի վերլուծություններ, որոնք գրանցվել են 2014-2018թթ-երի ընթացքում Վերին Պլեյստոցեն-Հոլոցեն մոնոգեն հրաբուխների և ակտիվ խզվածքների խիտ կլաստերում" Գրանցված երկրաշարժերի պարսերի ժամանակ որևէ «հիմնական ցնցում» չի առանձնացվում, դրանք բնությագրվում են համեմտաբար կարճ ժամանակահատվածում հաճախակի գրանցվող թույլ ցնցումներով"Սեյեմիկ կայաններից ստացված տվյալներն օգտագործվել են երկրաժարժերի էպիկենտրոնների տեղադիրքերի ճշտությունը մեծացնելու և այդ գոտում առկա լարվածային դաշտի ներկա վիճակը գնահատելու համար" Խիստ կարևորվում է, վերջին տարիներին գրացված երկրաշարժերի պարսերի և ակտիվ հրաբխային կամ գեոթերմալ պրոցեսների միջև հնարավոր կապի բացահայտման և ուսումնասիրմանն ուղղված հետազոտությունները" Գեղամի հրաբխային լեռնաշղթայում գրանցվող սեյսմիկ պարսերի նման հետազոտությունները թույլ կտան հասկանալու և գնահատելու տեկտոնական և հրաբխային պրոցեսների միջև հարաբերակցությունը, ինչն էլ իր հերթին կնպաստի այս տարածքում հրաբխային վտանգի գնահատման աշխատանքներին" Գեղամի հրաբխային լեռնաշղթան մեծ պոտենցիալ ունի նաև որպես գեոթերմալ էներգիայի աղբյուր և հետևրաբար մեր հետազոտությունները թույլ կտան իրականացնել այնպիսի ուսումնասիրություններ, որոնց արդյունքները կիրառելի են ինչպես գիտական, այնպես էլ բնապահպանական տեսանկյունից: В последние годы быстрое развитие сейсмических и GPS геодинамических мониторинговых сетей в Армении способствовало изучению деформаций в активных вулкано-тектонических регионах в зоне континентальной коллизии Аравии и Евразии. Данное исследование посвящено анализу пяти роев землетрясений произошедших в течение 2014-2018гг. в пределах Гегамского вулканического хребта в Армении, в районе плотного кластера верхне-плейстоцен-голоценовых моногенных вулканов и активных разломов. В этих роях землетрясений, отличающихся частыми толчками, произошедшими в относительно короткие промежутки времени, не было выявлено «основных толчков». Записи землетрясений были использованы для повышения точности определения эпицентров и гипоцентров толчков и понимания текущего состояния поля тектонического напряжения в этом районе. Цель исследований состоит в изучении возможной связи между этими роями землетрясений и активными магматическими или геотермальными процессами. Такие исследования роев землетрясений в районе Гегамского вулканического хребта способствуют пониманию взаимосвязи между тектоническими и вулканическими процессами, что, в свою очередь, содействует оценке вулканической опасности в регионе. Помимо оценки природных опасностей, молодой вулканизм Гегамского хребта также имеет боль-шой потенциал в качестве источника геотермальной энергии. Таким образом, приведенные междисциплинарные исследования могут иметь различные приложения как научные, так в области охраны окружающей среды.
Keywords: Seismology