Триамцинолон в лечении хронического полипозного риносинусита и астмы - Назанян, А. Х.; Манасян, С. Л.; Погосян, А. К.; Авакян, А. А.; Шукурян, А. К. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Քրոնիկ պոլիպոզ ռինոսինուսիտը (ՔՊՌՍ) և ասթման հաճախ հանդիպում են զուգակցված, ուստի երկուսն էլ մեկ միջամտությամբ բուժելը դարձել է գրավիչ ռազմավարություն: Հետազոտության նպատակն է գնահատել ծանր ալերգիկ ասթմայով և քրոնիկ պոլիպոզ ռինո-սինուսիտով հիվանդների մոտ տրիամցինոլոնի կիրառման արդյունավետությունը: SNOT-22 և ACQ-7 հարցաշարերը գրանցվել են բուժման 4-րդ և 16-րդ շաբաթների ընթացքում ՔՊՌՍ և ծանր ալերգիկ ասթմայով հիվանդների մի խմբում, որոնք ստացել են տրիամցինոլոն (n=13): Բուժման արդյունքները համեմատվել են ՔՊՌՍ և ծանր ալերգիկ ասթմայով վիրահատված հիվանդների խմբի հետ՝ ըստ SNOT-22 հարցաշարի տվյալների (n=24): ՔՊՌՍ-ի և ասթմայի ընթացքի մեջ նկատվել է արագ բարելավում բուժման 4-րդ և 16-րդ շաբաթների ժամանակ: Տրիամցինոլոնով ՔՊՌՍ-ի բարելավումը նման է եղել այն արդյունքին, որը գրանցվել է վիրահատված հիվանդների խմբի մոտ: Սուր ալերգիկ ասթմայով հիվանդների մոտ տրիամցինոլոնի կիրառումը նաև բարելավել է ՔՊՌՍ-ի ընթացքը: Այս բուժումը կարող է արդյունավետ լինել ծանր ՔՊՌՍ-ի համար, նաև հիմնավորված են վիրահատության հետ համեմատական ուսումնասիրությունները: Chronic rhinosinusitis with polyps (CRP) is often associated with asthma, so treating both with one intervention has become an attractive strategy. The aim of this study was to evaluate whether the use of triamcinolone in severe allergic asthma effectively treats chronic rhinosinusitis with polyps. The SNOT-22 and ACQ-7 questionnaires were recorded during the 4th and 16th week of treatment in a group of patients with severe allergic asthma who had been treated with triamcinolone (n=13). The results of the treatment were compared with the group of patients with CRP and severe allergic asthma according to the SNOT-22 questionnaire (n=24). Rapid improvement was observed in CRP and asthma during the 4th and 16th weeks of treatment. The improvement in CRP with triamcinolone was similar to that seen in a group of operated patients. Treatment with triamcinolone for acute allergic asthma also improves the course of CRP. This treatment may be effective for severe CRP, and comparative studies with surgery are warranted.
Keywords: Клиническая медицина