Changes in the Activity of Adenosine Deaminase Isoforms in the Blood Plasma in Young Patients with Type 1 Diabetes - Sargisova, Ye. G.; Sargsyan, E. Yu.; Hakobyan, Sh. S.; Melkonyan, A. M.; Aghajanova, E. M. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
В данной работе мы исследовали общую активность аденозиндезаминазы (tADA) и ее изоформ (ADA1 и ADA2) в плазме крови молодых пациентов разного возраста с сахарным диабетом 1 типа, включая детей и подростков. Мы установили нормальный диапазон активности АDА в плазме периферической крови в контрольной группе и подчеркнули различия в активности изоформы АDА1 у подростков: в группе мальчиков активность ADA1 была выше, чем в группе девочек, вероятно, из-за различий в половом созревании у мальчиков и девочек одного возраста. В плазме периферической крови пациентов с сахарным диабетом 1 типа общая активность аденозиндезаминазы tADA (9,69 ± 0,81 U/L) и актив-ность изоформы ADA2 (6,08 ± 0,41 U/L) были в два раза выше, чем у здоровых лиц контрольной группы (4,98±0,4 и 3,0±0,29 U/L, tADA и ADA2 соответственно; p <0,0001). Увеличение активности изоформы ADA1 у пациентов с сахарным диабетом 1 типа (2,8±0,3 U/L), по сравнению со здоровыми контрольными субъектами (2,09±0,27 U/L), также было статистически значимым, но менее выраженным (p<0,027). В заключение отметим, что изменения активности изоферментов ADA свидетельствуют об их значении в патогенезе сахарного диабета 1 типа и важной роли в формировании иммунологического статуса больных детей и подростков. Այս աշխատանքում մենք ուսումնասիրել ենք ընդհանուր ադենոզինդեամինազի (tADA) և դրա իզոձևերի (ADA1 և ADA2) ակտիվությունը 1-ին տիպի շաքարային դիաբետով տարբեր տարիքի հայ երիտասարդ հիվանդների արյան պլազմայում, ներառյալ երեխաներն ու դեռահասները: Տվյալներից դուրս է բերվել ստուգիչ խմբի ծայրամասային արյան պլազմայում ADA-ի ակտիվության բնականոն տիրույթը։ Ցույց են տրվել դեռահասների մոտ ADA1 իզոձևի ակտիվության տարբերությունները. տղաների խմբում ADA1-ի ակտիվությունն ավելի բարձր էր, քան աղջիկների խմբում, հավանաբար միևնույն տարիքի տղաների և աղջիկների սեռական հասունացման տարբերությունների պատճառով: 1-ին տիպի շաքարային դիաբետով հիվանդների ծայրամասային արյան պլազմայում ADA-ի ընդհանուր ակտիվությունը՝ tADA (9,69 ± 0,81 U/L) և ADA2 իզոձևի ակտիվությունը (6,08 ± 0,41 U/L) կրկնակի բարձր էին, քան առողջ ստուգիչ խմբում (tADA և ADA2, համապատասխանաբար՝ 4.98 ± 0.4 և 3.0 ± 0.29 U/L, p <0.0001): ADA1 իզոձևի ակտիվության աճը 1-ին տիպի շաքարային դիաբետով հիվանդների մոտ (2.8 ± 0.3 U/L), համեմատած առողջ ստուգիչ անհատների հետ (2.09 ± 0.27 U/L), նույնպես վիճակագրորեն նշանակալի էր, բայց քիչ արտահայտված (p < 0,027): Այսպիսով, ADA ֆերմենտի իզոձևերի ակտիվության փոփոխությունները ցույց են տալիս դրանց կարևոր նշանակությունը 1-ին տիպի շաքարային դիաբետի պաթոգենեզում և դերը հիվանդ երեխաների ու դեռահասների իմունաբանական կարգավիճակի ձևավորման գործում։
Keywords: Experimental and Preventive Medicine