The Flowering of Nicknames in Armenian Jerusalem (1940s to the mid-‘60s) - Tutunjian, Jirair (ՀՀ ԳԱԱ)
Երուսաղեմի հայ համայնքը երբեք չի ունեցել երկու հազարից ավելի բնակիչ, սակայն հայերը ավելի քան հազար կեղծանուն են հորինել նույն անուններն ունեցող, բայց տարբեր մասնագիտությունների տեր կամ այլևայլ քաղաքներից եկած մարդկանց միմյանցից տարբերելու համար: Մականունների մեծամասնությունը բացասական երանգավորում ուներ: Գրեթե յուրաքանչյուր ընտանիք, բացի ընդհանուր կեղծանունից, ուներ նաև անհատական մականուն: Ուշագրավ փաստ է, որ մի ընտանիքում կար ավելի քան տասը մականուն: Ի՞նչն էր այդ ամենի պատճառը: Երուսաղեմի հայերի՝ բացասական մականուններ ստեղծելու հակվածության ուսումնասիրությունը կարող է պարզել, թե ինչու են մականունները մեծ քանակությամբ եղել, և ինչու են դրանցից շատերն ունեցել բացասական իմաստ: Армянская община Иерусалима, население которой никогда не превышало 2000 человек, использовала более тысячи прозвищ с целью различения людей с одинаковыми именами и людей, имевших разные профессии либо приехавших из разных городов. Однако следует отметить, что большинство прозвищ было негативным. Практически каждая семья, помимо общего прозвища, имела также индивидуальные, к примеру, одна из семей имела более 10 прозвищ. The Armenian community of Jerusalem, which never had a population of more than 2000, was responsible for the creation of more than a thousand nick-names. The nicknames were invented to differentiate people who had the same name and people who had different professions or came from different cities. However, the prevalent tone of the majority of the nicknames was negative. Almost every family had a nickname in addition to individual nicknames. One remarkable family had more than 10 nicknames. Why so many nicknames? Why so many were negative? A study of the propensity of Jerusalem Armenians to invent negative nicknames might discover why there were so many nicknames and why so many were negative.
Keywords: Journalism