Կայուն կրիպտոարժութների ժամանակը. համաշխարհային կրիպտոշուկայի նոր միտումները - Մինասյան, Սուրեն (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Մեզնից շատերը գոնե մեկ անգամ լսել են «կրիպտոարժույթ» կամ «բիթքոյին» (Bitcoin) արտահայտությունը, սակայն քչերն են իրապես վստահ, որ դա դառնալու է ապագայի փող։ Այնուամենայնիվ, համաշխարհային կրիպտոշուկայի և, ընդհանրապես, ֆինանսական տեխնոլոգիաների բեկումնային զարգացումները թույլ են տալիս ենթադրել, որ մոտ ժամանակներս վերջինս ամբողջությամբ վերափոխելու է գործող ֆինանսական համակարգը։ Ու թեև ոմանք դա դիտարկում են ոչ թե որպես փողի փոխարինիչ, այլ յուրօրինակ տնտեսական գործունեության արդյունք, համաշխարհային կրիպտոշուկայում երևան է գալիս նոր կրիպտոֆենոմեն՝ կայուն կրիպտոարժույթ, որն առաջին հայացքից արդեն հայտնի կրիպտոարժույթների կատարելագործված տարբերակն է և, գուցե, ավանդական փողի հերթական էվոլյուցիոն նոր մակարդակը։ Многие хотя бы раз слышали выражения “криптовалюта” или “биткойн”, но мало кто действительно уверен, что они станут деньгами будущего. Однако прорывы в мировом криптомаркете и финансовых технологиях в целом дают основание предполагать, что они полностью трансформируют нынешнюю финансовую систему в ближайшем будущем. В то время как многие считают криптовалюту не заменой денег, а результатом уникальной экономической деятельности, в глобальном криптомаркете появляется новый криптофеномен - стейблкойн, который на первый взгляд, является улучшенной версией криптовалюты и, возможно, еще одним уровнем эволюции традиционных денег. Many have at least once heard the expressions "cryptocurrency" or "bitcoin", but few are really sure that they will become the money of the future. However, the breakthroughs in the global cryptomarket and financial technologies in general provide grounds to assume that they will completely transform the current financial system in the near future. While many consider cryptocurrency not a substitute for money, but a result of a unique economic activity, a new cryptophenomenon is emerging in the global cryptomarket–the stablecoin, which is, at first sight, an improved version of cryptocurrencies and perhaps another level of evolution of traditional money.
Keywords: Տնտեսագիտություն