A small area and low power voltage comparator based on a latch with configurable sensitivity - Gevorgyan, V. S. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ներկայացված է փոքր մակերեսով և ցածր էներգասպառմամբ լարման համեմատիչ՝ հիմնված կարգավորվող զգայնությամբ սևեռիչի վրա։ Համեմատիչն աշխատում է՝ մասշտաբավորելով մուտքային լարմամբ ստեղծված հոսանքը, ունակային տարր լիցքավորելու համար, որի չափով որոշվում է հենակային լարումը։ Ունակության լիցքը որոշում է՝ արդյոք կփոխանջատվի սևեռիչը, թե ոչ։ Հատուկ նախագծերում, որտեղ կարևոր է համեմատիչի մուտքային ունակությունը, կարող է օգտագործվել առաջարկված շղթան։ Ի տարբերություն օպերացիոն ուժեղարարի վրա հիմնված համեմատիչների՝ հարկավոր է որոշ ժամանակ՝ ամբողջական համեմատման ցիկլ կատարելու համար։ Սա է հիմնական տարբերությունը՝ համեմատած օպերացիոն ուժեղարարի վրա հիմնված համեմատիչների հետ։ Ներկայացված շղթան զիջում է հայտնի համեմատիչների նախագծերին աշխատանքի արագությամբ, բայց, մյուս կողմից՝ ունի ցածր էներգասպառում և զբաղեցնում է փոքր մակերես կիսահաղորդչային բյուրեղի վրա։ Представлен компаратор малой площади и малой мощности на основе защелки с настраиваемой чувствительностью. Компаратор функционирует путем масштабирования тока, создаваемого с помощью входного напряжения, для зарядки емкостного элемента, размер которого определяет опорное напряжение. Заряд конденсатора определяет, переключится защелка, или нет. Предложенная схема может использоваться для специальных конструкций, где входная емкость компаратора является критической. По сравнению с обычными компараторами на базе операционного усилителя, для выполнения полного цикла сравнения требуется определенное время. В этом основное отличие процесса сравнения от обычных компараторов на базе операционного усилителя. Представленная схема уступает традиционной конструкции компаратора по скорости работы, с другой стороны, она потребляет меньше энергии и занимает меньшую площадь на кристалле.
Keywords: Microelectronics