Синтез и структура наночастиц Fe-Fe3O4 с архитектурой «ядро-оболочка» капсулированных в графитоподобной углеродной матрице - Гюласарян, А. Т.; Кастилло, К. А.; Бернал, О. О.; Кочарян, А. Н.; Сисакян, Н.; Чилингарян, К. Г.; Велигжанин, А. А.; Грей, Дж. Л.; Шароян, Э. Г.; Манукян, А. С.
Синтезированы наночастицы железа (α-Fe) и оксида железа (Fe3O4) со структурой «ядро-оболочка» (ядро α-Fe, оболочка – Fe3O4), покрытые дополнительным графитоподобным углеродным слоем. Образцы получены методом твердофазного пиролиза фталоцианина железа (FePc) при температуре пиролиза 1000°C, с последующим отжигом в кислородной среде при температуре 250°C. Состав, структура и морфология образцов исследованы методами просвечивающей и сканирующей просвечивающей электронной микроскопии с элементным отображением, синхротронной рентгеновской дифракцией и рамановской спектроскопией. Սինթեզվել են երկաթի (α-Fe) և երկաթի օքսիդի (Fe3O4) միջուկ-թաղանթ կառուցվածքով (միջուկ α-Fe, թաղանթ Fe3O4) նանոմասնիկներ, որոնք պատված են գրաֆիտանման ածխածնային թաղանթով։ Նմուշները սինթեզվել են երկաթի ֆտալոցիանինի (FePc) պինդ ֆազային պիրոլիզի մեթոդով 1000°C պիրոլիզի ջերմաստիճանում, հաջորդիվ թթվածնային միջավայրում ջերմամշակմամբ՝ 250°C ջերմաստիճանում: Նմուշների կառուցվածքը, բաղադրությունը և մորֆոլոգիան հետազոտված են էլեկտրոնային տեսածրող և լուսածրող մանրադիտակով՝ էլեմենտային հետազոտմամբ, սինքրոտրոն ռենտգենյան դիֆրակցիայի և ռամանյան սպեկտրաչափի մեթոդներով: Synthesized iron (α-Fe) and iron oxide (Fe3O4) nanoparticles with a core-shell structure (core α-Fe, shell Fe3O4), which are covered with additional graphite-like carbon shell. The samples were obtained by solid-phase pyrolysis of iron phthalocyanine (FePc) at a pyrolysis temperature of 1000°C, followed by annealing in an oxygen atmosphere at a temperature of 250°C. The composition, structure, and morphology of the samples were studied by transmission and scanning transmission electron microscopy with elemental mapping, synchrotron X-ray diffraction, and Raman spectroscopy.
Keywords: Физика