Հայաստանի ֆլորայում վայրի աճող ալոճենի սևի (Crataegus nigra L.) ստանդարտավորումն ըստ լավորակության ցուցանիշների - Գաբոյան Մ. Ա.; Ոսկանյան Ս. Դ.; Միքայելյան Ա. Ռ.; Ծատուրյան Ա. Հ.; Մողրովյան Ա. Վ․ (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Կատարվել է Հայաստանի ֆլորայի Կոտայքի մարզից (ք․ Հրազդան) մթերված ալոճենի սևի պտուղների (fructus Crataegi nigrae), ծաղիկների (flores Crataegi nigrae), տերևների (folia Crataegi nigrae), կորիզների (lapis Crataegi nigrae) լավորակության ցուցանիշների որոշում։ Այս դեղահումքի լավորակության գնահատման հստակ ցուցանիշները որոշվեցին ապրանքագիտական մասնակի վերլուծությամբ: Հաստատվեցին խոնավության, ընդհանուր մոխրի, 10 % քլորաջրածնական թթվում չլուծվող մոխրի, հանքային խառնուրդների, ցողունների ու կողմնային ճյուղերի և օրգանական խառնուրդների որակի թվային ցուցանիշները: Для стандардизации цветков (flores Crataegi nigrae), плօдов (fructus Crataegi nigrae), листьев (folia Crataegi nigrae), косточек (lapis Crataegi nigrae) боярышника черного, заготовленного в Котайкском регионе (г. Раздан) флоры Армении, был проведен товароведческий анализ. В рамках товароведческого анализа проведена идентификация лекарственного растительного сырья. Были подтверждены следующие цифровые показатели качества: влажность, общая зола, нерастворимая в 10 %-ной соляной кислоте зола, минеральные смеси, органические смеси, стебли и.ветки. Quality indices of the flowers (flores Crataegi nigrae), leaves (folia Crataegi nigrae), fruits (fructus Crataegi nigrae), stones (lapis Crataegi nigrae) of Hawthorn black harvested from Kotayk region (c. Hrazdan) of the flora of Armenia have been determined. The following merchandizing indices of the raw material were confirmed: moisture, total ash, ash insoluble in 10 % hydrochloric acid, mineral mixtures, organic mixtures, stems, and lateral branches.
Keywords: Բուսաբանություն; Դեղագիտություն