Երկարատև հիպոկինեզիայի ազդեցությունըլիպիդների գերօքսիդացման գործընթացների և հակաօքսիդանտայինֆերմենտների ակտիվության վրա կաթնասունների մոտ - Կարապետյան Հ. Մ.; Բարսեղյան Է. Խ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ճագարի արյան մեջ և որոշ օրգաններում ուսումնասիրվել են լիպիդների գերօքսիդացման գործընթացների և կատալազ ու ՍՕԴ ֆերմենտների ակտիվությունների փոփոխությունների օրինաչափությունները 30-օրյա հիպոկինեզիայի պայմաններում: Ցույց է տրվել, որ ճագարի արյան մեջ լիպիդների գերօքսիդացման առավելագույն մակարդակ դիտվում է սթրեսի ազդեցության 20-րդ օրը: Ճագարի լյարդում և ուղեղում հիպոկինեզիայի ազդեցության պայմաններում արձանագրվել է կատալազ/ՍՕԴ հարաբերության բարձրացում, ինչը հավանաբար նպաստում է օրգանիզմի հարմարվողականության բարձրացմանը: Հակաօքսիդանտային ֆերմենտների ակտիվության փոփոխությունների օրինաչափությունների բացահայտումը կարող է հիմք հանդիսանալ հիպոկինեզիայով պայմանավորված ախտաբանական գործընթացների կանխարգելմանը նպաստող տարբեր միջոցների ստեղծման համար: Изучены закономерности изменения процесса перекисного окисления липидов и активности каталазы и СОД в крови и некоторых органов кроликов при 30-дневной гипокинезии. Показано, что максимальный уровень перекисного окисления липидов наблюдается в крови кроликов на 20-й день стресса. В печени и в мозге кролика под влиянием гипокинезии наблюдается повышение соотношения ферментов каталаза/СОД, что, возможно, способствует адаптации организма. Выяснение характера изменения активности антиоксидантных ферментов может стать основой для создания в дальнейшем различных средств, предотвращающих развитие патологических процессов, вызванных гипокинезией. The regularities of changes in the process of lipid peroxidation and the activity of catalase and SOD in the blood and some organs of rabbits under 30-day hypokinesia were studied. It was shown that the maximum level of lipid peroxidation is observed in the blood of rabbits on the 20th day of stress. In the liver and brain of the rabbit, under the influence of hypokinesia, an increase in the ratio of the enzymes catalase / SOD is observed, which possibly contributes to the adaptation of the organism. Elucidation of the nature of the change in the activity of antioxidant enzymes can become the basis for the creation of various means in the future that prevent the development of pathological processes caused by hypokinesia.
Keywords: Կենսաքիմիա; Մանրէաբանություն