Պարենային անվտանգության ապահովման համատեքստում աշնանացանցորենի բերքատվության բարձրացմանն ուղղված ագրոտեխնիկականտարբեր տեխնոլոգիաների տնտեսաէկոլոգիական արդյունավետության գնահատումը - Ղարախանյան Կ. Ա.; Մկրտչյան Ա. Լ.; Մարկոսյան Մ. Ս.; Գալստյան Ս. Ս.; Գալստյան Մ. Հ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ներկայացված են օրգանահանքային պարարտանյութերի, ցեոլիտի և հողի մշակման տարբեր եղանակների ազդեցությամբ աշնանացան ցորենի աճի, զարգացման և բերքատվության կրած փոփոխությունների վերաբերյալ կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքները: Կոտայքի մարզի Հրազդանի տարածաշրջանի անջրդի երկրագործության պայմաններում 2019-2020 թթ. հետազոտություններով պարզվել է, որ սևահողերում աշնանացան ցորենի մշակությունը, հողի մշակման փորձարկված երկու եղանակներից (խոր վար` 22-26 սմ, միայն սկավառակում` 10-12 սմ) արդյունավետը միայն հողի սկավառակմամբ փխրեցումն է, իսկ օրգանահանքային պարարտանյութերի և ցեոլիտի կիրառման տեխնոլոգիաներից լավագույնը P90K90 ֆոնի վրա ցեոլիտի (2 տ/հա), գոմաղբի (10 տ/հա) և N30-ի կիրառումն է, որոնց դեպքում բարելավվում են հողի ագրոմելիորատիվ հատկությունները, և վերջնարդյունքում ստացվում է 55.0 ց/հա հատիկի բերք, որն էլ առաջարկվում է արտադրությունում ներդնելու համար: Представлены результаты исследований о влиянии органоминеральных удобрений, цеолита и различных способов обработки почв на рост, развитие и урожайность озимой пшеницы в контексте экологической безопасности окружающей природной среды. Исследование, проведенные в 2019-2020 г. в условиях богарного земледелия Разданского района Котайкского марза, показали, что при возделывании озимой пшеницы на черноземах из двух исследуемых способов обработки почвы (глубокое вспашка 22-26 см, только рыхление 10-12 см) наиболее эффективным является рыхление, а из удобрительных технологий наилучшим вариантом на фоне P90K90 применение цеолита (2 т/га), навоза (10 т/га) и подкормки азотным удобрением (N30), которые по сравнению с глубокой вспашкой оказало более благоприятное воздействие на агромелиоративные свойства почвы, способствовало её плодородию и в конечном итоге обеспечило получение 55 ц/га урожая зерна что предлагается для внедрения в производство. The article presents the results of studies on the influence of organic fertilizers, zeolite and various methods of soil cultivation on the growth, development and productivity of winter wheat in the context of the environmental safety of the natural environment. Investigations carried out in 2019-2020 under dry agricultural conditions at the Hrazdan province of the Kotayk region have disclosed that out of the two tested soil cultivation variants (deep ploughing, single disk harrowing), soil loosening with the single disk harrowing is the most efficient variant for the winter wheat cultivated in the black soils, while out of the applied technologies (organomineral fertilizers and zeolite), that of the zeolite, manure and N30 applied on the background of P90K90 is the best variant. When applying this variant the soil agro-meliorative properties improve and 55.0 c/ha grain yield is harvested. Thus the mentioned variant is recommended for the introduction in the agricultural production.
Keywords: Գյուղատնտեսություն