New therapeutic approaches in breast anticancer treatment using Armenian herbal extracts - Javrushyan H. G.; Avtandilyan N. V.; Ginovyan M. M.; Trchounian A. H. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Armenia has a large diversity of flora, which is not properly explored for the discovery of new biologically active extracts or compounds with promising anticancer therapeutic value. In this work, we investigated the anticancer potential of two Armenian herbal extracts; H. alpestre and R. obtusifolius, against 7,12-dimethylbenz(a)anthracene-induced mammary carcinogenesis in rats. According to obtained data, H. alpestre and R. obtusifolius methanol extracts can affect the regulation of cancer cell metabolism, which have been reflected in changes of tumors size, weight, numbers, and mortality rate. Therefore, tested two Armenian plant extracts could have high therapeutic potential during breast cancer treatment. Հայաստանն ունի բուսական աշխարհի մեծ բազմազանություն, որը պատշաճ ուսում-նասիրված չէ հակաքաղցկեղային խոստումնալից բուժական նշանակություն ունեցող նոր կենսաբանորեն ակտիվ լուծամզվածքների կամ միացությունների հայտնաբերման համար: Այս աշխատանքի ընթացքում ուսումնասիրվել է երկու հայկական դեղաբույսերի՝ H. alpestre և R. obtusifolius լուծամզվածքների հակաքաղցկեղային ներուժը՝ ընդդեմ 7,12-դիմեթիլբեն-զանտրացենով հարուցված առնետների կրծքագեղձի քաղցկեղի: Ստացված տվյալների համաձայն, H. alpestre և R. obtusifolius մեթանոլային լուծամզվածքները կարող են ազդել քաղցկեղի բջիջների նյութափոխանակության կարգավորման վրա, որն արտացոլվում է ուռուցքների չափի, կշռի, քանակի և մահացության աստիճանի փոփոխություններում: Հետևաբար` փորձարկված երկու հայկական դեղաբույսերի լուծամզվածքները կարող են բարձր թերապևտիկ ներուժ ունենալ կրծքագեղձի քաղցկեղի բուժման ընթացքում: В Армении имеется большое разнообразие флоры, которая не исследована должным образом для открытия новых биологически активных экстрактов или соединений с много-обещающей противораковой терапевтической ценностью. В этой работе мы исследовали противораковый потенциал двух армянских растительных экстрактов; H. alpestre и R. obtusifolius против 7,12-диметилбенз (а) антрацен-индуцированного канцерогенеза мо-лочной железы у крыс. Согласно полученным данным, экстракты метанола H. alpestre и R. obtusifolius могут влиять на регуляцию метаболизма раковых клеток, что отразилось на изменении размера, веса, количества опухолей и смертности. Таким образом, протес-тированные экстракты двух армянских растений могут иметь высокий терапевтический потенциал при лечении рака молочной железы.
Keywords: Biochemistry; Microbiology