Անտառային դարչնագույն հողերի կատալազի ակտիվությունը Bacillus Thuringiensis տեսակի բակտերիական միջատասպաններով ցողումից հետո - Չապանյան Ե. Ն. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Երկամյա (2019-2020 թթ.) հետազոտություններով հաստատված է, որ արտաբջջային կա-տալազի ակտիվությունը Bt տեսակի բակտերիական միջատասպաններով (BtECHS-68, BtECHS-73, BtECHS-92, լեպիդոցիդ) առանձին ցողված և չցողված (ստուգիչ) անտառային դարչնագույն հողերում հունիսից սեպտեմբեր կրում է դինամիկական փոփոխություն` առավելագույն և նվազագույն ակտիվություններ դրսևորելով համապատասխանաբար հուլիսին և սեպտեմբերին: Двухлетними (2019-2020 гг.) исследованями установлено, что внеклеточная каталазная активность в неопрыснутых (контроль) и опрыснутых бактериальными инсектицидами вида Bacillus thuringiensis (Bt) (BtECHS-68, BtECHS-73, BtECHS-92, лепидоцид) в коричневых лесных почвах с июня по сентябрь претерпевают динамические изменения: максимальная проявляется в июне, минимальная – в сентябре. Upon the two-year (2019-2020) investigations it has been proved that the activity of the extracellular catalase undergoes dynamic changes from June to September in the brown forest soils sprayed with bacterial insecticides of Bt type ( (BtECHS-68, BtECHS-73, BtECHS-92, lepidocide) and in those of unsprayed soils (control), demonstrating maximum and minimum activity in July and September respectively.
Keywords: Կենսաբանություն; Մակաբուծություն