Коллекции вотивных даров XVIII–XX вв. музея Истории Армении - Исраелян, Астхик (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայաստանի պատմության թանգարանում պահվող ազգագրական ժողով ածուներում կան այնպիսի առարկաներ, որոնք լույս են սփռում ժողովրդի ավանդույթների, հավատալիքների և ծեսերի որոշակի առանձնահատկությունների վրա: Թանգարանում կան սրբերին նվիրաբերվող առարկաների նմուշներ, որոնք տարբերվում են ընդունված զոհաբերությունից: Դրանք ուխտի ընծաներն են, որոնք մարդիկ սրբերից օգնություն հայցելու, իրենց իղձերն իրականացնելու նպատակով որպես նվիրաբերություն տանում էին սրբավայրեր (եկեղեցի, վանք, մատուռ, խաչքար, սուրբ ծառ, այնպիսի տուն, որտեղ սրբազան անկյուն կար): The ethnographic collections kept in the History Museum of Armenia contain items that shed light on certain features of the people’s traditions, beliefs and rituals. The museum has samples of votive offerings to saints which differ from the usual oblations. These are covenant gifts, which people took to sanctuaries (church, monastery, chapel, khachkar, sacred tree, a house where there was a sacred corner) to seek help from the saints, to fulfill their desires.
Keywords: Музеи; Армения