Влияние растворителя на константы спин-спиновых взаимодействий ртутьорганических соединений - Шахатуни, А. А.; Мовсисян, А. С.; Шагинян, А. А.; Шахатуни, А. Г.
Для лучшей визуализации эффектов влияния растворителя на наблюдае мые величины констант спин-спинового взаимодействия (КССВ), измеряемые в спектроскопии ЯМР, мы исследовали некоторые ртутьорганические соединения, у которых наблюдаются вызванные растворителями значительные изменения КССВ прямо связанных ядер C-Hg. Разница в величинах этих КССВ в различных растворителях достигала до 20% от значений самих КССВ, что позволяет более тщательно изучить особенности зависимости КССВ от физико-химических свойств растворителя. Լուծիչի ազդեցության երևույթները ՄՄՌ սպեկտրոսկոպիայում չափվող սպին-սպինային փոխազդեցության հաստատունների (ՍՍՓՀ) վրա ավելի տեսանելի դարձնելու նպատակով մենք ուսումնասիրել ենք սնդիկի մի շարք օրգանական միացություններ, որոնցում դիտվում են լուծիչի ազդեցությամբ պայմանավորված սնդիկ-ածխածին ՍՍՓՀ-ների զգալի փոփոխություններ։ Տարբեր լուծիչների մեջ այս հաստատունների արժեքների տարբերությունը հասնում է մինչև 20%, ինչը թույլ է տալիս ավելի մանրակրկիտ ուսումնասիրել ՍՍՓՀ-ների լուծիչի ֆիզիկաքիմիական հատկություններից կախվածության առանձնահատկությունները: To better visualize the effects of the solvent on the observed spin-spin coupling constants (SSCCs) measured in NMR spectroscopy, we investigated some organomercury compounds in which significant solvent-induced changes in the coupling constants of directly bound C-Hg nuclei are observed. The difference in the values SSCC of these coupling constants in various solvents reached up to 20% of the values SSCC of the coupling constants themselves, which allows a more thorough study of the features of the dependence of the coupling constants on the physicochemical properties of the solvent.
Keywords: Органическая химия