Современные методические рекомендации по проведению базовой сердечно-легочной реанимации при внегоспитальной остановке сердца - Манасян, Карине (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Статья отражает современные теоретические знания и практический опыт выполнения базовой сердечно-легочной реанимации (СЛР) при внегоспитальной остановке сердца. Представлены рекомендации, касающиеся ключевых вопросов и наиболее важных проблем базовой реанимационной помощи. Цель исследования: ознакомление с новыми методами выполнения высококачественной СЛР на догоспитальном этапе, повышение эффективности базовых реанимационных мероприятий, увеличение уровня выживаемости пострадавших. Целью статьи является такжераспространение современных знаний в области реанимации и повышение вовлеченности очевидцев в выполнение базовой СЛР при остановке сердца. В работе использован метод целевого анализа обновленных инструкций ведущих международных организаций по реанимации ‒ Американской сердечной ассоциации (American Heart Association Guidelines Update for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care 2015; 2020), Европейского совета по реанимации (European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010; 2015), публикаций Международного согласительного комитета по реанимации (International Liaison Committee on Resuscitation, ILCOR), а также анализа результатов современных научных и клинических исследований в области СЛР. Աշխատանքում լուսաբանվում են արտահոսպիտալային սրտի կանգի դեպքում առաջնային սիրտ-թոքային վերակենդանացման (ՍԹՎ) վերաբերյալ ժամանակից տեսական գիտելիքն ու գործնական փորձը: Շարադրված են ՍԹՎ-ն առանցքային հարցերին և կարևորագույն խնդիրներին առնչվող հանձնարարականները: Հետազոտության նպատակն է՝ ծանոթացնել ՍԹՎ-ն բարձրորակ նոր մեթոդներին, որոնք ուղղված են առաջնային վերակենդանացման օգնության արդյունավետության բարձրացմանը և փրկված կյանքերի թվի ավելացմանը: Աշխատանքը կնպաստի նաև առաջնային սիրտ-թոքային վերակենդանացման մասին ժամանակակից գիտելիքի տարածմանը և պատահական ականատեսների ներգրավվմանը առաջնային վերակենդանացման գործընթացում: Հոդվածում օգտագործվել է վերակենդանացման միջազգային առաջատար կազմակերպությունների՝ Ամերիկյան Սրտային Ասոցիացիայի (American Heart Association Guidelines Update for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care 2015; 2020), Եվրոպական վերակենդանացման խորհրդի (European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010; 2015) վերանայված ուղեցույցների, ինչպես նաև Վերակենդանացման միջազգային համաձայնեցման խորհուրդի (International Liaison Committee on Resuscitation, ILCOR) հրատարակումների և վերակենդանացման ոլորտում ժամանակակից գիտական ու կլինիկական հետազոտությունների արդյունքների նպատակային վերլուծության մեթոդը: This research paper reflects contemporary theoretical knowledge as well as practical experience in performing basic cardiopulmonary resuscitation (CPR) during out-of-hospital cardiac arrest. The important issues and key questions in cardiopulmonary resuscitation are presented. The study aims at introducing the high quality CPR performance new methods during outof-hospital cardiac arrest, improving the effectiveness of basic resuscitation activities. The paper is also aimed at sharing contemporary theoretical knowledge and new practices in delivering basic CPR for better inclusion of bystanders in the event of cardiac arrest to save more lives. The research based on an target analysis technique of the renewed guidelines of leading international resuscitation organisations - American Heart Association Guidelines Update for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care (2010; 2015; 2020), European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation (2015), publications of the International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR 2019), alongside contemporary scientific and clinical research in CPR.
Keywords: Болезни сердца