«Թուրք երեխաների առևանգում և բռնի քրիստոնեացում»-ը`թրքական գիտատեղեկատվական զեղծարարություն - Միրզոյան, Էլինա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել ու հիմնավորել թրքական գիտատեղեկատվական տիրույթում շրջանառության մեջ դրված այն տեսության զեղծարարությունը, որի համաձայն` հայոց ցեղասպանության ժամանակ մուսուլմանների կողմից առևանգված հայ երեխաների և կանանց փրկագործման ընթացքում հայերի, գլխավորապես Պոլսի հայոց պատրիարքարանի աջակցությամբ ու ներգրավվածությամբ հավաքագրվել են նաև մուսուլման թուրք, քուրդ երեխաներ, որոնք ներկայացվել են որպես հայեր` սրանով նպատակ ունենալով ավելացնելու հայերի թվաքանակը: Թրքական գիտական ոլորտում այն ձևակեպվում է հետևյալ կերպ` թուրք երեխաների առևանգում և բռնի քրիստոնեացում, ինչով ժխտում են հայերի բռնի իսլամացման գործընթացը` որպես հայոց ցեղասպանության բաղադրատարր: Հետազոտության շրջանակում խնդիրը ներկայացված է պատմագիտական անհերքելի սկզբնաղբյուրների համատեքստում, որոնց վերլուծությունը հաստատում է այսպես կոչված «թուրք երեխաների քրիստոնեացում» տեսության չհիմնավորված ու կեղծ լինելը: The purpose of the article is to present and justify the falsification of the theory introduced in the scientific and information spheres of Turkey, according to which, during the Armenian Genocide, while rescuing Armenian children and women abducted by Muslims with the assistance and participation of Armenians, mainly the Armenian Patriarchate of Constantinople, Turkish and Kurdish Muslim children were also collected and presented as Armenians, in order to increase the numbers. This issue is presented in the article in the context of irrefutable sources, the analysis of which confirms the groundlessness and falsity of the theory of the so-called "Christianization of the Turkish children." In the process of our investigation, we were guided by historical-research, comparativesynthetic analytical methods, the use of which became the comprehensive and impartial argumentation of the historical reality. Целью статьи является представить и обосновать опровержение фальсифицированных фактов, распространенных в турецких и научных информационных источниках, согласно которым при спасении похищенных мусульманами во время Геноцида армянских детей и женщин армяне, преимущественно константинопольский Патриархат, собирали и представляли как армянских турецких и курдских детей, имея целью увеличить число армян. В турецкой нучной сфере это представлено следующим образом: похищение турецких детей и их насильственная христианизация, что ставит под сомнение и отрицает насильственную исламизациу армян как факта Геноцида армян. В рамках данного исследования проблема представлена на основании достоверных источников, анализ котрых подтверждает необоснованность и фальшивость теории так называемой «христианизации» турецких детей.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն; Արևելագիտություն