Ինովացիոն քաղաքականության արդյունավետության բարձրացման ուղիները զարգացող երկրներում (ՀՀ օրինակով) - Սողոյան,Ֆլորա («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել ինովացիոն զարգացման ներուժը Հայաստանի Հանրապետությունում, ինչպես նաև բացահայտել ինովացիոն գործունեության իրականացման խոչընդոտները հաղթահարելուն ուղղված համակարգային լուծումները զարգացող երկրների տնտեսական մոդելներում: Հոդվածի արդիականությունը բխում է համաշխարհային ռեսուրսների սահմանափակությամբ պայմանավորված դրանց առավել արդյունավետ օգտագործման հրամայականից, ինչը համաշխարհային տնտեսության առջև ծառացած առաջնային հիմնախնդիրներից է: Աշխատանքի իրականացման ընթացքում կիրառվել են համակարգային, տնտեսա-վիճակագրական վերլուծության, ինչպես նաև գործոնային, համեմատական ու մենագրային մեթոդները: Հետազոտության արդյունքում հանգել ենք այն եզրակացության, որ ինովացիոն արդյունավետ քաղաքականության մշակումն ու կիրառումը կարևոր նախապայման է տնտեսական գործընթացների կազմակերպման արդյունավետության ապահովման, արտադրական ծախսերի նվազեցման և տնտեսական ռեսուրսների առավել արդյունավետ օգտագործման համար: The purpose of this article is to explore the potential of innovation development in the Republic of Armenia, as well as to identify systemic solutions to overcome the barriers to the implementation of innovative activities in the economic models of developing countries. The urgency of the analysis stems from the imperative of their more efficient use due to the limited global resources, which is one of the priority issues facing the world economy. Systematic, economic-statistical analysis, as well as factor, comparative and monographic methods were used while performing the research. The research concluded that the development and implementation of an effective innovation policy is a precondition for ensuring the efficiency of the organization of economic processes, reducing production costs and more efficient use of economic resources. Целью статьи является изучение потенциала инновационного развития в Республике Армения, а также выявление системных решений для преодоления препятствий на пути реализации инновационной деятельности в экономических моделях развивающихся стран. Актуальность анализа обусловлена необходимостью их более эффективного использования в связи с ограниченными глобальными ресурсами, что является одной из приоритетных проблем, стоящих перед мировой экономикой. В работе использованы системный, экономико-статистический анализ, а также факторный, сравнительный и монографический методы. В результате проведенного исследования автор пришел к выводу, что разработка и реализация эффективной инновационной политики является предварительным условием обеспечения эффективности организации экономических процессов, снижения себестоимости продукции и более эффективного использования экономических ресурсов.
Keywords: Տնտեսագիտություն; Ինովացիոն քաղաքականություն