Бедность и неравенство доходов в Армении - Восканян, Мариам («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Армения относится к числу стран с достаточно высоким уровнем бедности, чему способствует множество причин и факторов. При этом в последние годы ситуацию усугубляет неравномерное распределение как доходов, так и капитала в стране. Статья посвящена анализу и оценке проблемы бедности и неравномерного распределения доходов и богатства на примере экономики Армении. Основная цель статьи - выделить ключевые критерии определения уровня доходов населения и уровня бедности применительно к Армении. В ходе исследования были использованы методы сравнительного и системного анализа, методы дедукции и индукции, графический метод, механизмы эконометрического и статистического анализа и другие методы сбора и обработки информации. В результате исследования мы пришли к выводу, что международные стандарты и критерии определения уровня доходов населения и бедности недостаточно отражают реальную ситуацию в транзитной экономике, каковой считается экономика Армении. Искажения рынка, которые присутствуют в странах с переходной экономикой, должны быть учтены при расчетах уровня доходов населения и уровня бедности в стране. Հայաստանը դասվում է աղքատության բավականին բարձր մակարդակով երկրների շարքին: Դրան նպաստել են մի շարք պատճառներ ու գործոններ: Ընդ որում, ինչպես եկամուտների, այնպես էլ կապիտալի անհամաչափ բաշխումը երկրում ավելի է խորացնում իրավիճակը վերջին տարիներին: Հոդվածը նվիրված է աղքատության և եկամուտների ու հարստության անհամաչափ բաշխման հիմնախնդրի վերլուծությանն ու գնահատմանը Հայաստանի տնտեսության օրինակով: Հոդվածի հիմնական նպատակն է ընդգծել բնակչության եկամուտների մակարդակը և աղքատության մակարդակի որոշման հիմնական չափանիշները Հայաստանում: Հետազոտության ընթացքում կիրառվել են համեմատական ու համակարգային վերլուծության մեթոդներ, նվազեցման ու ներդրման մեթոդներ, գրաֆիկական մեթոդ, էկոնոմետրիկ ու վիճակագրական վերլուծության մեխանիզմներ և տեղեկատվության հավաքման ու մշակման այլ մեթոդներ: Ուսումնասիրության արդյունքում հանգել ենք այն եզրակացության, որ բնակչության եկամուտների մակարդակի և աղքատության որոշման միջազգային չափորոշիչները և չափանիշները բավարար չափով չեն արտացոլում տրանզիտային տնտեսության իրական վիճակը: Բնակչության եկամուտների և երկրում աղքատության մակարդակի հաշվարկման ժամանակ պետք է հաշվի առնել շուկայական աղավաղումները, որոնք առկա են անցումային տնտեսություններ ունեցող երկրներում: Armenia is among the countries with a high level of poverty. This was facilitated by many reasons and factors. At the same time, in recent years, the situation in the country has been aggravated by the uneven distribution of both income and capital. This article is devoted to the analysis and assessment of the problem of poverty and the uneven distribution of income and wealth in the framework of modern realities, as well as the example of the Armenian economy. The main purpose of the article is to highlight the key criteria for determining the level of income of the population and the level of poverty in Armenia. In the course of the study, methods of comparative and system analysis, methods of deduction and induction, a graphical method, econometric and statistical analysis mechanisms, and other methods for collecting and processing information were applied. As a result of the study, the conclusion was drawn that international standards and criteria for determining population income levels and poverty do not sufficiently reflect the real situation in the transit economy, which is considered to be the economy of Armenia. Market distortions that are present in countries with transitional economies should be taken into account when calculating the level of income of the population and the level of poverty in the country.
Keywords: Экономика