Применение современных методов воспитания в семьях с различными подходами к процессу социализации личности ребенка - Аветисян, Мери («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Սույն հոդվածի շրջանակներում ուսումնասիրվում են ընտանիքի, ընտանիքում երեխաների դաստիարակության վերաբերյալ մի շարք հասկացություններ, ինչպես նաև ներկայացվում են երեխաների ընտանեկան դաստիարակության տարբեր կառուցողական մոտեցումներ և ընտանեկան դաստիարակության մի շարք ժամանակակից մեթոդներ: Հոդվածի նպատակն է երեխաների ընտանեկան դաստիարակության նկատմամբ տարբեր մոտեցումների ուսումնասիրությունը՝ շեշտադրելով երեխայի անձի սոցիալականացման գործում նրանց կարևորությունը և դրանց համապատասխան ընտանեկան դաստիարակության ժամանակակից մեթոդների բացահայտումը, որոնցից են՝ խաղային տեխնոլոգիաները, սոցիալական ու մանկավարժական դասընթացները, մանկավարժական խորհրդատվությունը և մի շարք այլ մեթոդներ: Այս նպատակներին հասնելու համար հեղինակի կողմից առաջադրվել են հետևյալ խնդիրները՝ ուսումնասիրել ընտանեկան դաստիարակության տարբեր մոտեցումները և բացահայտել դրանց համապատասխան ընտանեկան դաստիարակության ժամանակակից մեթոդները: Ուսումնասիրության ընթացքում օգտագործվել են հետևյալ մեթոդները՝ նկարագրություն, համադրում, գիտական վերլուծություն, ընդհանրացում: Ուսումնասիրության արդյունքում հանգել ենք այն եզրակացության, որ ընտանեկան դաստիարակության ժամանակակից մեթոդները, նպաստելով երեխայի գիտակցության, զգացմունքների ու կամքի զարգացմանը, ակտիվորեն խթանում են ինչպես ծնողի, այնպես էլ երեխայի վարքագծի ձևավորումը, երեխաների կենսական ակտիվությունը, ինչպես նաև երեխայի անձի լիարժեք բարոյական ու հոգևոր զարգացումը: Ընտանեկան դաստիարակության ժամանակակից մեթոդների ընտրության ժամանակ անհրաժեշտ է հաշվի առնել ընտանիքի անդամների փոխհարաբերությունները, ընտանեկան կապերն ու զգացմունքները: Երեխայի տարիքի, հոգեբանական ու ֆիզիոլոգիական առանձնահատկություններից զատ կարևոր դեր են խաղում նաև ծնողների անհատական բնութագրերը, նրանց փորձը և իրենց երեխաների կարողությունները անհարկի իդեալականացնելու և ուռճացնելու ցանկությունը՝ ընտանեկան դաստիարակության ժամանակակից ու ավանդական մեթոդների համատեղ օգտագործմամբ: This article discusses some concepts related to the family, upbringing of children in the family, and also presents various constructive approaches to the upbringing of children and a number of modern methods of upbringing. The research aims to study various constructive approaches to family upbringing of children, importance of socializing the child's personality and identifying the relevant modern methods of upbringing through gaming technologies, social and pedagogical trainings, pedagogical counseling etc. The study used the following methods: description, comparison, scientific analysis, generalization. To achieve these goals, the author solved the problems of exploring various constructive approaches to family upbringing and identified its relevant modern methods. As a result of the study, we came to the conclusion that modern methods of family upbringing, contributing to the development of a child's consciousness, feelings and wills, actively stimulate the formation of experience in the behavior of both a parent and a child, children's vital activity, as well as the full moral and spiritual development of the child's personality. When choosing modern methods of family upbringing, it is necessary to take into account the relationships of family members, family ties, and emotional backgrounds in the family. Considering the age of a child, as well as his/her psychological and physiological characteristics, individual features of parents, their experience and desire to unnecessarily idealize and exaggerate the abilities of their children, along with modern and traditional methods of family upbringing, play a very important role. В статье прокомментированы имеющиеся недостатки, характерные особенности данного процесса и выведены основные проблемы совершенствования и сочетания пенсионных систем. Представлены процесс осуществления пенсионных реформ в РА и в иных странах, а также рамки создания действенных механизмов. Проанализирована динамика показателей государственного бюджета, характеризующая распорядительную и накопительную пенсионную систему. Во время исследования использовались методы сравнительного, финансового анализа и др. Статья включает в себя методологию механизма расчета социальной помощи на страховой и нестраховой основе, а выводы и предложения в основном включают вопросы, связанные с определением законодательных положений, в случае пересмотра которых можно будет сформировать более высокий уровень взаимонадежных отношений между обществом и государством.
Keywords: Педагогика; Психология