Մարգինալության՝ որպես սոցիալ-հոգեբանական երևույթի դիտարկման փորձ - Հարությունյան, Ռոզալյա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Մարգինալությունը սահմանային վիճակ է, որը բնորոշ է թե անձին, թե հասարակությանը: Նրա տարրը բազմաբնույթ ու բազմազան են: Սույն հոդվածում փորձ է արվել ներկայացնել ոչ միայն մարգինալության ապակառուցողական տարրերը, այլև մատնանշել դրանց հաղթահարման հնարավոր ուղիները: Մինչև 1988-ի ազգային զարթոնքը, արցախցիների՝ Ադրբեջանի իշխանությունների հետ եղբայրական ազգի քողի տակ շփման գործընթացը որակել ենք որպես մարգինալ, որը հաղթահարվել է արցախյան պատերազմից սկսած: Marginalization is a borderline situation, characteristic for both man and society. Its element is multifaceted and diverse. In this article, an attempt was made to present not only the destructive elements of marginality, but also to indicate possible ways to overcome them. Prior to the national awakening in 1988, the people of Artsakh and the Azerbaijani authorities described the process of communication under the guise of a brotherly nation as marginal, which was overcome during the days of the Artsakh war. Маргинализация – это пограничное положение, характерное как для человека, так и для общества. Данное явление многогранно и разнообразно. В этой статье была предпринята попытка представить не только деструктивные элементы маргинальности, но и указать возможные пути их преодоления. Процесс общения арцахцев с властями Азербайджана под видом дружбы и братства до национального пробуждения в 1988-ом году расценен в статье как маргинальный. Ситуация была преодолена во время Арцахской национально-освободительной борьбы.
Keywords: Հոգեբանություն