Возможность создания валютного союза на территории стран ЕАЭС - Сибирская, Альбина (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Статья посвящена проблемам валютной интеграции стран ЕАЭС. Рассматриваются основные показатели конвергенции стран, описанные в теории валютных зон и в нормативных документах, такие как движение капитала, уровень инфляции, открытость экономики, ставка рефинансирования, государственный бюджет и государственный долг. В заключении сделаны выводы о готовности стран к валютной интеграции. В целях дальнейшей интеграции и создания валютного союза необходима полная гармонизация всех сфер экономики. В первую очередь целесообразно обратить внимание на показатели конвергенции, прописанные в Договоре о создании ЕАЭС. Հոդվածը նվիրված է ԵԱՏՄ անդամ երկրների դրամական ինտեգրաման խնդիրներին: Դիտարկվում են երկրների մերձեցման հիմանական ցուցանիշները, արժույթային գոտիների տեսության նկարագրությունը և փաստաթղթայի կարգավորումը, ինչպիսիք են կապիտալի շարժը, գնաճի մակարդակը, տնտեսության բաց լինելը, վերաֆինանսավորման տոկոսադրույքը, պետական բյուջեն և պետական պարտքը: Վերջում եզրահանգումներ են արվել երկրների արժույթային ինտեգրման պատրաստակամության վերաբերյալ: Հետագա ինտեգրման և դրամական միության ստեղծման համար անհրաժեշտ է տնտեսության բոլոր բնագավառների լիարժեք ներդաշնակեցում: Առաջնահերթ պետք է նպատակային ուշադրություն դարձնել մերձեցման ցուցանիշներին, որոնք ամրագրվածվ են ԵԱՏՄ պայամանագրով: EAEC countries move towards economic integration, removing all barriers to movement of goods, services, labor and capital. Liberalization and harmonization of legislation in the financial sector, as well as the degree of development of financial markets are among the main conditions for the construction of a full-fledged economic union. The article is devoted to problems of monetary integration of the EEU countries. It examines the main indicators of convergence of countries, as described in the theory of currency areas in normative documents, such as the movement of capital, inflation, openness of the economy, the refinancing rate, state budget and public debt. At the end, conclusions on the preparedness of countries for monetary integration were given. In order to further integrate and create a monetary Union, it is necessary to fully harmonize all spheres of the economy. First of all, it is advisable to pay attention to the convergence indicators prescribed in the Treaty on the establishment of the EAEU.
Keywords: Экономика