Խորհրդային Ռուսաստանում հայառի գրասենյակների գործունեության պատմությունից (1923-1927թթ. - Բալասանյան, Գրիգոր (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Ժամանակակից լեզվաբանության մեջ առաջադրված կարևորագույն խնդիրներից է բառերի կապակցելիության ուսումնասիրությունը, որն անհրաժեշտ է խոսքի ուսուցման տեսանկյունից: Հոդվածում կատարել ենք անցողական բայերի դասանշային դասակարգում՝ ըստ տարբեր դասային պատկանելություն ունեցող խնդիրների հետ կապակցական հնարավորության: Քննության ենք ենթարկել ներգործական սեռի միարժույթ և երկարժույթ բայ-ստորոգյալների կապակցելիությունը անձնանիշ, իրանիշ, կենդանանիշ և բազմադաս անուն-խնդիրների հետ (թե՛ սեռի, թե՛ բնության): Ներգործական սեռի բայերի կապակցելիությունը, բայիմաստից բացի, հարաբերվում է նաև բայասեռին և բայակազմությանը: Խնդիր-գոյականի դասանշությունը կախված է նաև ենթակայի դասանշությունից. անձի հատկանիշ արտահայտող բայերը՝ ասացական, մտածական, դատողական և այլն, պատճառականի վերածվելով, պարտադիր պահանջում են անձնանիշ խնդիր լրացում: Ուսումնասիրված բայերի մի մասը կապակցելիության անսահմանափակություն է դրսևորում. կարող է կապակցվել բոլոր դասային խմբերի խնդիրների հետ, իսկ մյուս մասը սահմանափակություններ է դրսևորում՝ կապակցվելով որևէ դասային խմբի պատկանող խնդիրների հետ՝ պայմանավորված բայի իմաստային ու բառակազմական առանձնահատկություններով: Խոսքային վերլուծությունները վկայում են, որ խնդիրների դասային սահմանափակումները վերաբերում են բառերի ուղղակի իմաստով կիրառություններին, քանի որ փոխաբերական իմաստով կիրառությունների դեպքում բառերի կապակցելիության հնարավորությունները սահմանափակումներ գրեթե չեն ունենում: Trade-economic relations with Soviet Russia greatly influenced the development of the Armenian Soviet Socialist Republic (hereinafter referred to as the SSRA), which, in its turn, had a positive impact on improving the social-economic situation of the country. The study of archival documents suggests that trade relations between Soviet Armenia and the Soviet Federative Socialist Republic of Russia (hereinafter referred to as the RSFSR) were more active than the other Soviet republics. The research shows that the efforts of the Armenian authorities in the period under investigation aimed at the development of Armenian-Russian trade-economic relations mostly were successful. The ArmTrade played a great role in developing the Armenian-Russian trade-econimic relations, its branches did their best to provide Armenia with the corn and other products needed. In this case, Mr. Sahak Ter-Gabrielyan, the Plenipotentiary Representative of Soviet Armenia in the RSFSR, had a great influence on the Russian government and greatly helped to solve this issue in a prompt manner. Торгово-экономические отношения с Советской Россией во многом способствовали развитию экономики Армянской Советской Социалистической Республики, что в свою очередь имело положительное влияние на улучшение социально-экономического положения населения республики. Исследование архивных документов показывает, что среди советских республик особо активными были торговые отношения Советской Армении с Российской Советской Федеративной Социалистической Республикой. В данный период усилия властей Советской Армении, направленные на развитие армяно-российских торгово-экономических отношений, в основном увенчались успехом. В этом деле свою особую роль имел Арменторг, чьи отделения по всей территории Советской России работали не покладая рук для обеспечения Армении пшеницей и другими товарами первой необходимости. Также был активен полномочный представитель Республики Армения в РСФСР Саак Тер-Габриелян, который имел большой авторитет среди правящих кругов России, что помогало опративному решению того или иного вопроса.
Keywords: Պատմություն