The Contemporary Borderlands and the Idea of Cross-Border Cooperation and Paradiplomacy: Some Reflections for the Post-Soviet States - Zukowski, Arkadiusz («ԱՐՑԱԽ» հրատ.)
Հոդվածում ներկայացվում է ժամանակակից աշխարհում սահմանների ու սահմանամերձ տարածքների կարևորությունը՝ մասնավորապես Խորհրդային Միության սահմանած սահմաններն ընդունած հետխորհրդային նորանկախ պետությունների համար հետևանքների ընդգծումով: Քննարկվում է սահմանների և սահմանամերձ տարածքների նոր դերը՝ նոր տարածաշրջանագիտության տեսական մոտեցմումներին համապատասխան՝ կապված մի քանի հետխորհրդային պետությունների հետ: Միջսահմանային համագործակցությունը բնորոշվում ու ներկայացվում է սահմանամերձ տարածքներում տարբեր հիմնախնդիրների լուծման համատեքստում: Միջսահմանային համագործակցությունը վերլուծվում է պարադիվանագիտության լույսի ներքո և ժամանակակից միջազգային հարաբերությունների վրա ունեցած ազդեցությամբ: Եզրակացության մեջ ներկայացվում է մերձսահմանային համագործակցության գաղափարի և պարադիվանագիտության իրականացման անհրաժեշտությունը, որն ուղեկցվում է հետխորհրդային պետությունների համար հեղինակի մտորումներով ու առաջարկություններով: В статье подчеркивается важность границ и пограничных территорий в современном мире, в частности, последствия для новых независимых постсоветских государств, принявших границы, установленные Советским Союзом. Рассматривается новая роль границ и пограничных территорий в соответствии с теоретическим подходом нового регионализма с некоторой привязкой к постсоветским государствам. Трансграничное сотрудничество определено и представлено в контексте решения различных проблем на пограничных территориях. Трансграничное сотрудничество анализируется через призму парадипломатии и ее значения в современных международных отношениях. В заключении представлена необходимость реализации идеи приграничного сотрудничества и парадипломатии, подкрепленная размышлениями и рекомендациями автора для постсоветских государств. At the beginning the importance of borders and borderlands in contemporary world is underlined, especially consequences for the newly independent post-Soviet states which have taken the borders established by the Soviet Union. A new role of borders and borderlands is taken into consideration according to the New Regionalism theoretical approach with some reference to the post-Soviet states. The cross-border cooperation is defined and presented in the context of the solving different problems on the borderlands. The cross-border cooperation is analysed through paradiplomacy and its importance in contemporary International Relations. In the end necessity of implementation of the idea of cross-border cooperation and paradiplomacy is exposed with the reflections and recommendations to the post-Soviet states.
Keywords: International relations