Тематическая структура российской доктрины международного права - Толстых, Владислав (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Российская доктрина международного права испытывает серьезный кризис. Одним из его симптомов являются дисбалансы тематической структуры исследований. Отечественные ученые проявляют интерес лишь к определенному кругу вопросов, в который входят вопросы прав человека, соотношения порядков, международного правосудия, европейского, уголовного, экологического и экономического права. Фундаментальные теоретические вопросы, имеющие отношение к истории международного права, государственности, источникам права, международной ответственности, режиму применения силы и др., находятся на периферии научных исследований. То же самое можно сказать о вопросах, имеющих отношение к актуальной внешней политике России. Данные дисбалансы не только отрицательно сказываются на общем уровне доктрины, но и негативно влияют на эффективность защиты национальных интересов. Эта проблема касается не только международного права, но и остальных направлений отечественного правоведения. Ее решение соответственно может быть только общим и состоять в качественном переформатировании образовательной и научной среды. Միջազգային իրավունքի ռուսական դոկտրինը գտնվում է լուրջ ճգնաժամում։ Վերջինիս ցուցիչներից են հետազոտությունների թեմատիկ կառուցվածքի անհամաչափությունները։ Հայրենական գիտնականները հետաքրքրություն են ցուցաբերում միայն հարցերի որոշակի շրջանակի նկատմամբ, այն է՝ մարդու իրավունքներ, միջազգային արդարադատության կարգերի հարաբերակցություն, եվրոպական իրավունք, քրեական իրավունք, էկոլոգիական իրավունք և տնտեսական իրավունք։ Մինչդեռ այնպիսի հիմնարար տեսական խնդիրներ, որոնք առնչվում են միջազգային իրավունքի պատմությանը, պետականությանը, իրավունքի աղբյուրներին, միջազգային պատասխանատվությանը, ուժի կիրառման ռեժիմին և այլ ոլորտների, գտնվում են գիտական ուսումնասիրությունների հետնաբեմում։ Նույնը վերաբերում է նաև Ռուսաստանի կիրառական արտաքին քաղաքականության հիմնահարցերին։ Նշված անհամաչափությունները ոչ միայն բացասաբար են ազդում դոկտրինի ընդհանուր մակարդակի վրա, այլև խաթարող ներազդեցություն են ունենում ազգային շահերի պաշտպանության արդյունավետության վրա։ Սույն խնդիրը վերաբերում է ոչ միայն միջազգային իրավունքին, այլև հայրենական իրավագիտության մնացյալ ուղղություններին։ Հետևաբար դրա լուծումը կարող է լինել միայն ընդհանուր և իրենից ներկայացնել կրթական ու գիտական ոլորտների որակական վերափոխում։ The Russian doctrine of international law is experiencing a serious crisis. One of its symptoms is the imbalance in the thematic structure of the research. Russian scientists are interested only in a certain range of issues, which includes issues of human rights, interaction of orders, international courts, European, criminal, environmental and economic law. Fundamental theoretical issues related to the history of international law, statehood, sources of law, international responsibility, use of force, etc. are on the periphery of scientific research. The same can be said about issues relating to the current foreign policy of Russia. These imbalances not only negatively affect the overall level of doctrine, but also negatively affect the effectiveness of the protection of national interests. This problem concerns not only international law, but also other areas of Russian legal science. Thereby its solution must be general and consist in radical reformatting of the educational and scientific environment.
Keywords: Юриспруденция