Բարեգործական ընկերությունների և բարերարների սոցիալ-տնտեսական գործունեությունից Շուշիում XIX դարում - Հարությունյան, Վրեժ (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
XIX դարի սկզբին Շուշին, միանալով Ռուսական կայսրությանը, ստանում է զարգանալու լայն հնարավորություններ, դառնում համանուն գավառի կենտրոնը, ձեռք բերում քաղաքային ինքնավարություն: Սակայն քաղաքը ուներ սոցիալ-տնտեսական խնդիրներ, որոնց լուծման համար նվիրատվություններ էին կատարում ոչ միայն մեծահարուստ շուշեցիները, այլ նաև հասարակ բնակիչները: Հատկանշական է, որ երիտասարդները նույնպես անմասն չէին մնում այս գործընթացներին՝ կազմակերպելով տարատեսակ միջոցառումներ: Սակայն առավելապես անգնահատելի է Թադևոս Թամիրյանցի գործունեությունը: Փաստորեն հիմնականում բարեգործության շնորհիվ XIX դարի վերջին Շուշին դարձավ Անդրկովկասի ծաղկուն քաղաքներից մեկը: In the beginning of the 19th century, after uniting with Russian Empire, Shushi gets wide opportunities for further development and political self-governmental position. However, the city had socio-economic problems for the solution of which not only wealthy people of Shushi were engaged in charity, but also simple people. It should also be noted that the youth did not stand aside by organizing various events. However, the activity of Tadevos Tamiryants was especially priceless In fact, mainly through charity, in the late 19th century Shushi became one of the prosperous cities in the Caucasus. В начале XIX века Шуши, объединившись с Российской империей, получает широкие вазможности для дальнейшего развития и становится областным центром, обретя политическое самоуправление. С учетом социально-экономических проблем города благотворительностью занялись не только богатые шушинцы, но и простые жители. Стоит отметить, что не осталась в стороне и молодежь, организовывая разного рода мероприятия. Особенно хочется отметить неоценимую деятельность Тадевоса Тамирянца. Благодаря благотворительности, в конце XIX века Шуши стал одним из процветающих городов в Закавказье.
Keywords: Պատմություն