The Abstract Art Of Hovhannes Minasyan Of The 1960s: The Phenomenon Of Mosaics At Yerevan Computer Research And Development Institute - Vardanyan, Satenik; Karamyan, Ovsanna (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Երևանի Մաթեմատիկական մեքենաների գիտահետազոտական ինստիտուտի շենքի չորրորդ հարկում գտնվող «Ներփակ Կորեր» և «Երկրաչափական տարածություն» խճանկարները (1967-1970) Հովհաննես Մինասյանի՝ մաթեմատիկայով ոգեշնչված երկրաչափական աբստրակտ ձևերով, համաչափ ռիթմերով լուծված բացառիկ աշխատանքներ են: Ֆլորենտական ոճով արված այս խճանկարները այսօր էլ աչքի են ընկնում հղկված տուֆի «թավշյա» գեղեցիկ մակերևույթով, սև և դարչնագույն, դեղին ու կարմիր, մուգ աղյուսագույն ու մանուշակագույն տոների դեկորատիվ դասավորությամբ: Мозаики Ованеса Минасяна «Замкнутые кривые» и «Геометрическое пространство», (1967-1970), украшающие четвертый этаж здания Ереванского научно-исследовательского института математических машин (1967-1970), навеяны автору абстрактными геометрическими формами математики и являются эксклюзивными работами с гармоничными ритмами. Эти флорентийские мозаики и сегодня выделяются своей красивой полированной туфовой «бархатной» поверхностью, декоративными коричневыми, желто-красными, темно-кирпичными и пурпурными тонами. Благодаря использованию цвета и линий, а также посредством эквивалентного пластического языка художнику удалось достичь уникальной художественной «формулы» математической абстрактной мысли.
Keywords: Arts