Հմայակ Հակոբյան. նատյուրմորտի վարպետը - Պետրոսյան, Արմինե (ՀՀ ԳԱԱ)
Շատ նկարիչներ ստեղծագործական կյանքի ընթացքում դիմում են նատյուրմորտին։ Հմ. Հակոբյանը նույնպես անդրադարձել է այդ ժանրին` իր ինքնատիպ մոտեցումներով։ Նկարչի նատյուրմորտներում հստակ արտացոլվել են գերմանական գեղանկարչությանը բնորոշ գեղարվեստական առանձնահատկությունները, ստեղծագործական մեթոդները, և այդ ամենը ներդաշնակորեն զուգակցվում է ազգային ավանդույթների հետ: Հայ կերպարվեստում Հմ. Հակոբյանը այս ժանրի կարկառուն ներկայացուցիչներից է։ Նրա նատյուրմորտների առանձնահատկությունն այն է, որ հեղինակը առարկաների ու իրերի անկենդան աշխարհին կենդանություն է հաղորդել։ Ուշագրավ են ոչ միայն Հայաստանի ազգային պատկերասրահում, այլև Վրաստանի ազգային թանգարանում պահվող նատյուրմորտները: На определенном этапе творческой жизни большинство художников обращаются к жанру натюрморта. Жанр натюрморта нашел отражение и в творчестве Ам. Акопяна. В натюрмортах художника прослеживается приверженность традициям немецкой живописи, ее художественным особенностям, что гармонично сочетается с национальными художественными традициями. Особенность натюрмортов, созданных художником, состоит в том, что автор вдохнул жизнь в «бездыханный» мир вещей и предметов. Ам. Акопян является одним из ярких представителей этого жанра в армянском изобразительном искусстве. Примечательны натюрморты, хранящиеся как в Национальной галерее Армении, так и в Национальном музее Грузии. Most artists turn to the still lifegenre at some point in their lives. Hm. Hakobyan also focused on that genre with his original approaches. The still lifes of the artist clearly reflect the artistic features and creative methods typical to the German painting, all of which are harmoniously combined with national traditions. The peculiarity of the still lifes created by the artist is that the author breathed life into the "breathless" world of things and objects. Hm. Hakobyan is one of the outstanding representatives of this genre in the Armenian fine arts. Quite remarkable are the still lifes of the artist, which are kept both in the National Gallery of Armenia and in the National Museum of Georgia.
Keywords: Մշակույթ; Արվեստագիտություն